Povestea muzei magnatului Aristotel Onassis. ”Sunt o femeie și un artist serios”

-


Soprana Maria Callas s-a născut în 1923 în New York, într-o familie de emigranți greci. A debutat la Opera Regală din Atena, în Boccaccio și a câștigat primul ei rol principal în Tosca. Recunoașterea internațională și-a câștigat-o în Italia în 1954, în opera Norma.

Callas a început să ia lecții de pian când avea 7 ani și sfătuită de mama ei a urmat o carieră vocală deosebită în opera dramatică, marcată prin roluri  mari de compoziție: Tosca și Norma.

În 1937, când Callas era adolescentă, părinții ei s-au despărțit și ea, mama și sora ei s-au mutat înapoi în Grecia. În Atena, Maria Callas continuă să studieze  opera  și-n 1939, s-a remarcat în rolul lui Santuzza pe scena conservatorului atenian.

sursa foto: The Listeners Club

În 1941, Callas a debutat la  Opera Regală din Atena într-un rol modest, în opera  Boccaccio al lui Franz von Suppé. Mai târziu, a preluat primul rol major în Tosca.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Callas a încercat să își găsească roluri pe marile scene.  La mijlocul anilor 1940, s-a mutat în New York, pentru a-și petrece timpul cu tatăl ei și a-și  căuta o slujbă, dar a renunțat. În cele din urmă, s-a mutat la Verona, unde s-a întâlnit cu bogatul industriaș Giovanni Meneghini. Cei doi s-au căsătorit în 1949.

Callas a debutat în opera italiană la  Arena Verona în august 1947, într-un spectacol cu rolul din La Gioconda. În următorii ani, sub îndrumarea soțului ei, Callas a continuat să interpreteze numeroase roluri la  Florența și Verona.  Deși vocea ei a captat audiențele, pe măsură ce faima ei a crescut, Callas și-a dezvoltat reputația de divă temperamentală și exigentă, fiind poreclită ”Tigra”.

sursa foto: Classic FM

Opera este un câmp de luptă și trebuie acceptat

În 1954, Callas a debutat în SUA  cu rolul din  Norma, la Opera Lyrică din Chicago. Performanța ei din acestă operă  a  fost un triumf, fiind un rol de semnătură. În 1956, ea a avut ocazia să cânte cu Opera Metropolitană în orașul natal: New York, dar în 1958 a fost concediată de regizorul Rudolf Bing. Căsătoria lui Callas începuse, de asemenea, să se strice. Callas și Meneghini s-au despărțit la sfârșitul deceniului, timp în care avea o aventură cu magnatul Aristotel Onassis. Dar nici iubirea ei pentru milionarul grec nu avea să țină deoarece acesta s-a căsătorit cu fosta primă doamnă a SUA, Jacqueline Kennedy.

sursa foto: The Red List

În anii 1960, Maria Callas a ieșit din prim planul operei, datorită anulărilor frecvente de spectacole și chiar s-a retras oficial de pe marile scene. Ultimul ei spectacol de operă a fost Tosca la Covent Garden din Londra, pe 5 iulie 1965, la care a participat regina mamă Elizabeth. În 1969, ea a apărut și în rolul principal din  filmul Medeea.

La începutul anilor 1970, Callas a devenit  profesoară de canto. În ’71 și ’72, a condus cursurile de master la Juilliard din New York. În ciuda sănătății sale șubrede, Callas și-a însoțit un prieten la un recital internațional în 1973, pentru a-l ajuta să strângă bani pentru fiica sa aflată în dificultate. În urma turneului, Callas s-a mutat la Paris, iar capitala Franței i-a  devenit un refugiu în ultimii ani de viață.

sursa foto: GettyImages

La 16 septembrie 1977, la vârsta de 55 de ani, Maria Callas a murit brusc și misterios în casa ei din Paris, în urma unui atac de cord. Marea ei dezamăgire a fost iubirea neîmplinită pentru  magnatul grec, Aristotel Onassis care aproape i-a distrus cariera artistică. Potrivit mărturiilor acesteia, iubirea pentru Onassis a fost destructivă și carnală.

Nu sunt un înger și nu pretind că sunt. Acesta nu este unul din rolurile mele. Dar nici eu nu sunt diavolul. Sunt o femeie și un artist serios și pentru aceasta aș vrea să fiu judecată.

Mai puteți citi și: Cum reacționează organismul în prima lună în care renunți la carne. Pledoarie pentru dieta vegetariană

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.