Povestea spionului israelian care l-a capturat pe nazistul Adolf Eichmann

-


Rafi Eitan este ofiţerul din cadrul Mossadului (Serviciul de spionaj extern al Israelului), care a coordonat capturarea  nazistului Adolf Eichmann în Argentina (1960) şi l-a recrutat pe fostul spion al armatei americane, Jonathan Pollard, în munca de intelligence pentru statul evreu. Implicarea acestuia în scandalul Pollard i-a grăbit pensionarea din cadrul Mossadului şi totodată l-a determinat să accepte o carieră politică alături de Ariel Sharon, mai apoi de business în Cuba.

Ajuns la venerabilă vârstă de 91 de ani, Rafi Eitan este astăzi un multimilionar cu afaceri numeroase în Cuba şi Africa, care încă mai influenţează decindenţii politici şi militari de la TelAviv.

În lumea israeliană, Eitan şi-a păstrat imaginea de spion cu sânge rece care a coordonat cele mai importante acţiuni de intelligence ale statului evreu, însă afacerea Pollard rămâne o pată de culoare în CV-ul său şi totodată un eşec personal.

sursa foto: alamy

„Cred că dacă oficialii Guvernului israelian ar fi tăcut, nu ar fi alergat să-l viziteze și să-l transforme într-un erou național, nu ar mai fi  fost Pollard în închisoare. Americanii s-au gândit, dacă e un erou [pentru israelieni], în continuare vom avea mai mulți evrei americani care să spioneze SUA pentru Israel, așa că hai să-l ținem închis. Asta s-a întâmplat”, declara Eitan, în urmă cu trei ani, la postul Channel Two.

Potrivit acestuia, „toate activitățile de informații sunt un parteneriat cu criminalitatea, iar normele  morale sunt lăsate deoparte”.

„Sunt membru al vechii generații care a ajutat la construcţia statului nostru. În generația mea a existat loialitate și dorința de a ne sacrifica și de a lucra în beneficiul tuturor. Datorită acestui fapt, statul există, dar această valoare a dispărut”, declara Rafi Eitan.

Acesta s-a născut în kibbuţul Ein Harod în timpul guvernării britanice a Palestinei. Părinții lui au emigrat din Rusia în Palestina în 1923. Rafi s-a născut trei ani mai târziu. Tatăl său, Noach Hantman a fost fermier și poet, iar mama sa, Yehudit Volwelsky, activist social. (Părinții lui au vorbit ebraic cu el și cu frații săi, vorbind acasă chiar înainte de a ajunge în Palestina.

La vârsta de 12 ani, Eitan a aderat la Hagana, o organizaţie clandestină evreiască care lupta pentru valorile sionismului. Primul său comandant a fost Yitzhak Rabin. La terminarea liceului agricol, Eitan s-a mutat la Londra, pentru a studia la London School of Economics.

După cel de-al doilea război mondial, el a fost implicat în contrabanda cu evrei în țara sfîntă, sfidând autoritățile britanice. În 1947, el a participat la o operațiune îndrăzneață pentru eliberarea deținuților aflați în lagărul Atlit, din afara Haifei unde fuseseră internaţi supravieţuitorii Holocaustului.

Rafi Eitan avusese sarcina de a instala mine de-a lungul drumului, pentru a împiedica armata britanică să ajungă în lagăr. Pe 15 mai 1948, în ziua în care David Ben-Gurion a declarat Israelul ca fiind un stat, Eitan se lupta împreună cu o unitate Palmach în nordul îndepărtat, lângă satul Malkiya, împotriva armatei libaneze apropiate.

„În mijlocul bătăliei, operatorul de radio m-a sunat să-mi spună că [comandantul Palmach], Yigal Allon, relata proclamarea lui Ben-Gurion în Tel Aviv. Așa că am spus:” Mulțumesc mult „și m-am întors la luptă. Eram prea ocupat pentru a sărbători ziua aceea „, sublinia Rafi Eitan.

Odată, când Eitan era copil, mama sa l-a dus într-un sat vecin pentru a viziona un film britanic despre un spion spaniol din timpul primul război mondial. „Am fost foarte impresionat, iar mai târziu i-am spus mamei mele că ar trebui să fiu spion”, amintea Eitan.

Cel mai mare triumf în munca de informaţii a lui Rafi Eitan a fost coordonarea operaţiunii capturării lui Adolf Eichmann în 1960, în Argentina şi aducerea acestuia în Israel pentru judecată.

sursa foto: Priznajem.hr

Procesul lui Eichmann a început în aprilie 1961. La 1 iunie 1962 a fost condamnat la moarte și executat prin spânzurare. Eitan a fost prezent. „În ultimele 20 de minute ale vieții sale, un preot luteran l-a vizitat în celulă. Am venit, când gardienii l-au scos din celulă și m-am dus în spatele lui împreună cu Tuvia Dori, care în acel moment era comisar adjunct al închisorii şi înțelegea limba germană. Mi-a spus că Eichmann a spus: „Sper că voi urmați „, își amintește Eitan.

„M-am așezat lângă crematoriul unde a fost incinerat, dar am refuzat să merg pe vasul din care i-a fost aruncată cenușa în mare”, a adăugat Eitan.

După succesul capturării lui Eichmann, Rafi Eitan a rămas în cadrul Mossadului şi a continuat să deruleze şi să coordoneze operaţiuni clandestine. O altă misiune îndeplinită cu succes de Eitan a fost demascarea fostului colonel IDF, Israel Beer, agent al KGB în regiune.

În 1987, scandalul  din jurul afacerii Pollard l-a determinat pe Rafi Eitan să demisioneze din cadrul Mossadului şi să se apuce de afaceri în Cuba în numele Israel Chemicals Ltd. Împreună cu vechii prieteni din Palmach care lucrau ca consilieri în America de Sud, Eitan a câștigat licitația de a prelua exploatarea celor mai mari planţii din Cuba. În scurt timp, Fidel Castro i-a acordat „Medalia pentru muncă agricolă” lui Rafi Eitan, în semn de recunoştiinţă pentru investiţiile făcute în economia cubaneză.

sursa foto: jpost.com

În alegerile din 2006, Rafi Eitan a devenit şef al Partidului Pensionarilor şi a câştigat cu această formaţiune politică şapte locuri în Knesset.  „Cariera mea politică a fost un accident”, sublinia Eitan, adăugând că dacă dorea să fie membru al Knessetului, ar fi putut să fie cu 30 de ani mai devreme.

sursa foto: middle east eye

Citeşte şi:

Tripla semnificație istorică a zilei de 10 Mai

 

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.