Predicțiile lui Băsescu despre referendum și Kovesi. Cum va juca PSD-ul?

-


Fostul președinte al României, Traian Băsescu susține că va participa la referendum şi îndeamnă oamenii să iasă la vot, iar dacă nu va fi atins cvorumul necesar validării acestuia, nimeni nu îi va mai putea opri pe liderii PSD să spună: „frate, bună ziua. Poporul nu vrea să vă mai băgaţi în justiţie”.

 

„Eu mă voi duce şi voi îndemna pe cei pe care pot să îi îndemn să participe la referendum. Dar riscul este formidabil, riscul de invalidare prin neatingerea cvorumului şi atunci nimeni nu va mai putea opri PSD să spună «vedeţi nici poporul nu vrea să vă mai băgaţi în justiţie, trebuie să facem ce spunem noi». Şi o vor face cu o duritate fără seamăn, pentru că invalidarea referendumului va fi ocazia pentru liderii PSD să spună «frate, bună ziua. Poporul nu vrea ce vreţi voi justiţie cu interdicţie de a ocupa funcţii publice, cu interdicţie de a da ordonanţe de urgenţă. Staţi că vă dă PSD acum ordonanţe de urgenţă până vă săturaţi»”, a declarat Traian Băsescu, duminică seară, la postul România TV.

Fostul preşedinte a adăugat că PSD va juca acea carte a neprezentării la vot, iar dacă referendumul va fi invalidat, atunci partidul lui Liviu Dragnea va folosi acest lucru ca o „teribilă armă” împotriva lui Klaus Iohannis şi îi va da o lovitură premergătoare alegerilor prezidenţiale.

„Eu cred că PSD va juca acea carte a neprezentării la vot. O vor face ori public, ori prin organizaţii, dar vor juca această carte pentru că, pe o parte, eşuarea referendumului are efectele de a le da cea mai teribilă armă – «vedeţi că nici poporul nu e cu dumneavoastră. Domnule preşedinte şi cu cei care strigă lăsaţi justiţia independentă», iar pe de altă parte este o lovitură premergătoare alegerilor prezidenţiale care sunt peste câteva luni. Deci e riscant, dar nu e mai puţin adevărat că lansarea referendumului îi permite preşedintelui să joace în campanie, pe tema referendumului, iar românii se vor duce în mod cert, cei care se vor duce, să voteze partidele pentru PE, unii dintre cei care votează la alegeri vor vota la referendum alţii nu”, a adăugat Traian Băsescu.

Potrivit acestuia, românii nu vor ştii ce au votat, pentru că dezbaterea publică nu este despre alegerile europarlamentare şi Uniunea Europeană, ci despre teme precum Laura Codruţa Kovesi candidat la şefia Parchetului UE sau dacă va fi sau nu din nou condamnat Liviu Dragnea.

„Concluzia va fi că românii habar nu vor avea ce au votat, pentru că ţinem dezbaterea publică în zona Kovesi procuror şef european, intră Dragnea sau nu la puşcărie, în loc să le explicăm românilor şi situaţia UE şi ce putem face pentru că România e a şasea ca forţă de vot în PE, făcând abstracţie de Marea Britanie. Dacă e şi Marea Britanie e a şaptea ţară ca forţă de vot”, a subliniat Traian Băsescu.

În privința Laurei Codruța Kovesi, fostul președinte al României a spus că nu ar fi un lucru rău pentru România dacă ar ajunge la şefia Parchetului UE, însă rău ar fi dacă, la un an după numire, ea ar deveni inculpată şi ar fi trimisă în judecată, pentru că atunci ar trebui să părăsească funcţia.

„Dacă va ajunge va fi foarte bine pentru ea, va fi şi un semnal. Eu nu văd nimic rău pentru România. Singurul lucru rău ar fi să ne trezim că, după un an de când este numită, este inculpată şi trimisă în judecată în România. Atunci ar fi rău pentru că ar trebui să părăsească funcţia. Dacă vă aduceţi aminte într-o astfel de situaţie am avut vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, ministrul Tănăsescu şi în momentul în care a fost pus sub acuzare de DNA a trebuit să îl chemăm acasă şi să pierdem funcţia de vicepreşedinte al BEI, care nu era o funcţie mică, ci gigantică”, a adăugat Traian Băsescu, duminică seară,  la postul România TV.

Întrebat dacă Kovesi mai are o şansă reală la funcţia de procuror-şef european, Băsescu a răspuns: „Având în vedere disputa între Consiliul UE şi Parlament nu îi dau foarte mari şanse pentru că de regulă aceste dispute se finalizează în favoarea Consiliului UE, dar un procent de şansă există şi el trebuie valorificat, trebui jucat până la ultima clipă. Adică un 5-10-15% are şanse şi Parlamentul să îşi impună propunerea. Restul până la 100% reprezintă şansa Consiliului UE, acolo sunt guvernele şi ele au forţa lor în negociere”.

Citește și:

 Kremlinul, deranjat de planurile SUA de implementare temporară a sistemului antirachetă THAAD în România

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.