Cine va conduce DNA, DIICOT şi Parchetul General? Procedura de selecţie a început

-


Ministerul Justiției va lansa pe 2 decembrie procedura de selecție a procurorului general al României, dar și cele pentru procurorii-șefi de la DNA și DIICOT, funcțiile fiind ocupate momentan interimar. Decizia asupra acestei proceduri a fost făcut săptămâna trecută de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, în prima conferință de presă de la preluarea mandatului.

 

„Pe data de 2 decembrie, Ministerul Justiției va lansa această procedură de selecție în primă fază pentru funcția de procuror general, procuror șef DNA și procuror șef DIICOT”, a declarat Cătălin Predoiu.

Întrebat dacă actualii șefi ai DNA, Călin Nistor, și Parchetului General Bogdan Licu, ar fi favoriți pentru aceste funcții, Predoiu a răspuns: „Dezmint categoric orice rezultat prestabilit. Invit pe toată lumea să participe la concurs, există toată disponibilitatea Ministerului Justiției să selectam cei mai buni oameni”. De asemenea, în selecţia noilor şefi vor conta criteriile de integritate, academice, experienţă şi profesionalism.

Predoiu a mai declarat că va mai lansa şi procedura și pentru celelalte funcții de conducere pentru care Ministerul Justiției formulează propuneri. În schimb, premierul Ludovic Orban a susţinut că procedura de numire a procurorilor-șefi din fruntea Parchetelor reprezintă o prioritate pentru guvernul liberal.

„Cu siguranță va fi o procedură transparentă, în care orice magistrat care are un background profesional și care are legitimitate să candideze va putea să candideze, să fie evaluat în mod obiectiv, transparent și în ochii opiniei publice, astfel încât propunerea care va fi formulată să fie candidatul cel mai bun”, subliniat premierul.

Principalele Parchete din România sunt conduse de interimari. DNA nu mai are șef de la plecarea Laurei Codruța Kovesi, șeful DIICOT și-a dat demisia, după cazul Caracal, la solicitarea președintelui, iar la Ministerul Public este nevoie de un procuror general, după pensionarea lui Augustin Lazăr. Nici la controversata Secție Specială pentru magistrați nu se reușește de mai mult timp numirea Adinei Florea ca procuror-șef.

Citeşte şi:

Iohannis, la recepția de 1 Decembrie: ”Doar împreună descătuşăm întregul potenţial al naţiunii noastre!”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.