Predoiu, decis să desfiinţeze SIIJ. Se vor respecta recomandările MCV, GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia

-


Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu susţine că va promova desfiinţarea Secţiei speciale de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), printre motive aflându-se şi opţiunile magistraţilor consultaţi şi criticile formulate în rapoartele de ţară.

”Ministerul Justiţiei consideră că ar fi extrem de pozitiv, inclusiv ca semnal pentru coeziunea sistemului judiciar, ca viitorul preşedinte al CSM să fie ales în urma unei majorităţi generate de magistraţii din plenul CSM, nu determinat la limită pe baza unui vot hotărâtor al unui factor politic reprezentat în CSM de ministrul Justiţiei; o astfel de evoluţie ar răspunde şi criticilor/recomandărilor din cadrul Raportului MCV care constată sciziunile din cadrul CSM şi sistemul judiciar, considerându-le o vulnerabilitate la adresa funcţionalităţii sistemului”, a subliniat Cătălin Predoiu.

Potrivit acestuia,  CSM, inclusiv prin conduita noului preşedinte care va fi ales, trebuie să fie deschis şi constructiv cu partenerii europeni pentru realizarea recomandărilor MCV, GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia.

De asemenea, acesta îşi exprimă speranţa că până la următoarele şedinţe de Secţie de judecători şi de plen, magistraţii din CSM să dea dovadă de dialog, înţelepciune şi moderaţie şi să genereze o majoritate largă care să aleagă un nou preşedinte al CSM, precizează sursa citată.

”Ministerul Justiţiei consideră că ieşirea din blocajul CSM este o condiţie pentru a se putea aborda temele esenţiale ale anului 2020, modificarea legilor Justiţiei şi a Codurilor penale, îmbunătăţirea Raportului de ţară; începând cu luna februarie 2020, Ministerul Justiţiei va căuta să catalizeze un proces transparent şi cuprinzător, inclusiv la nivelul reprezentării parlamentare, de evaluare a reparaţiilor care trebuie aduse legilor Justiţiei şi Codurilor penal şi de procedură penală; acest efort trebuie finalizat prin proiecte care să cuprindă pe cât posibil atât opţiunile concurente ale CSM, organizaţiilor profesionale ale magistraţilor şi ale organizaţiilor neguvernamentale din domeniul Justiţiei, profesiilor juridice, precum şi ale membrilor Parlamentului din întreg spectrul politic reprezentant în Parlament, în urma unei consistente dezbateri publice şi la nivelul ministerului”, arată Predoiu.

În viziunea Ministerului Justiţiei, proiectele trebuie să includă recomandările Raportului MCV, GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia.

”Ministerul Justiţiei subliniază obiectivitatea concursurilor, precum şi faptul că nu există favoriţi sau persoane care vor fura startul, subliniind responsabilitatea procurorilor faţă de acest proces”, arată ministrul Justiţiei.

Plenul Parlamentului a votat miercuri împotriva desfiinţării SIIJ. Astfel, parlamentarii au respins unul dintre proiectele de lege care prevedeau desființarea SIIJ, însă în prezent mai există un proiect similar în parcursul legislativ.

Este vorba despre un proiect de lege (612/2019) depus la Camera Deputaților, unde a fost adoptat tacit în noiembrie, și care a fost acum respins de Senat, în calitate de cameră decizională. De asemenea, legea a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, însă Comisia Juridică a Senatului a dat raport de respingere în ședința din 3 decembrie 2019.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, propunându-se abrogarea prevederilor care fac referire la aceasta.

În schimb, președintele Klaus Iohannis a atras atenția că menținerea SIIJ este una dintre măsurile criticate de Comisia de la Veneția, care a precizat că este un instrument de intimidare a magistraților.

Citeşte şi:

Vela a lămurit situația lui Arafat. Auditul nu-l vizează direct pe șeful DSU

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.