Premierul va sta departe de Guvern doar atât cât îi permite Constituția. Îl va desemna Iohannis pe Oprea interimar?

-


Premierul Victor Ponta a anunțat pe pagina sa de Facebook că nu se va întoarce degrabă în fruntea guvernului, însă perioada de recuperare de după intervenția chirurgicală la genunchi nu va depăși cele 45 de zile, câte se stipulează în Constituție, timp în care premierul poate absenta.

„Azi medicii au decis că pot fi externat. Urmează ca în urmatoarele şapte zile să parcurg zilnic procedurile pentru control, schimbare pansamente şi supraveghere. Ulterior acestor proceduri va trebui ca două saptămâni să fac fizioterapie şi tratamente de recuperare înainte de a avea permisiunea medicilor de a merge fără sprijinul unor mijloce medicale permanente. În maxim 28 zile îmi pot relua activitatea normală, urând să continui recuperarea timp de şase luni . Mâine dimineață voi trimite Preşedintelui României solicitarea ca, în baza art. 107 din Constituţie, să-l desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea să exercite toate toate atributele funcţiei de Prim Ministru (inclusiv conducerea şedinţelor de Guvern) în această perioadă“, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

Însă, în Constituție se stipulează că nu premierul trebuie să numească un prim-ministru interimar, ci președintele. „Dacă primul-ministru se află în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru. Prevederile se aplică pentru o perioadă de cel mult 45 de zile“, se arată în Constituție. Așadar, numirea primului ministru interimar este la latitudinea șefului statului.

Președintele Klaus Iohannis va avea luni, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu vicepremierul Gabriel Oprea, susțin surse oficiale citate de Agerpres.

Întâlnirea vine în contextul scrisorii premierului Victor Ponta privind numirea vicepremierului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar, document care a ajuns la Palatul Cotroceni.

Liberalii inițiatiză o moțiune de demitere

După ce liberalii i-au transmis lui Victor Ponta că îi acceptă demisia și prin fax, copreședintele PNL Alina Gorghiu a anunțat luni că liberalii inițiază o moțiune populară pentru demiterea premierului Victor Ponta.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon