Premiul Nobel pentru fizică pe 2018 a fost decernat

-


Cercetătorii Arthur Ashkin, Gérard Mourou şi Donna Strickland au fost recompensaţi, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică pe 2018, potrivit siteului oficial al Fundaţiei Nobel.

Cercetătorul american Arthur Ashkin a primit premiul Nobel pentru „pensete optice şi aplicaţiile în domeniul sistemelor biologice”, iar colegii săi, Gérard Mourou şi Donna Strickland, au primit premiul Nobel pentru metoda lor de a genera pulsuri optice ultrascurte şi de înaltă intensitate.

 Premiul Nobel pentru fizică în 2017 a fost acordat cercetătorilor: Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip S. Thorne, „pentru contribuţiile decisive la detectorul LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) şi pentru observaţiile privind undele gravitaţionale”, potrivit comunicatului publicat pe site-ul nobelprize.org.

Premiile Nobel au debutat, luni, cu premiul pentru medicină, acordat cercetătorilor american James P. Allison şi japonez Tasuku Honjo, pentru descoperirile lor în domeniul terapiei anti-cancer.

Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie, iar vineri, cel pentru pace. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat pe 8 octombrie.

La începutul lunii mai, Academia Suedeză a anunţat că premiul Nobel pentru literatură va fi suspendat anul acesta, pe fondul scandalului sexual care a izbucnit în sânul secţiei ce decernează prestigioasa distincţie.

„Credem că este necesar să treacă un timp pentru a recâştiga încrederea publicului în academie, înainte ca următorul laureat să fie anunţat”, a declarat la momentul respectiv Anders Olsson, secretarul permanent al instituţiei.

Anul acesta, fiecare premiu Nobel vine cu un cec în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (870.000 de euro).

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii.

Citeşte şi:

Mai bine să ieșim din UE

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.