Premiul Nobel pentru Fizică pe 2019, împărţit de un canadian şi doi elveţieni pentru descoperirile acestora din domeniul cosmologiei

-


Premiul Nobel pentru Fizică 2019 este împărţit de trei  oameni de ştiinţă, jumătate revenindu-i lui James Peebles „pentru descoperiri teoretice în domeniul cosmologiei” iar cealaltă jumătate lui Michel Mayor şi Didier Queloz „pentru descoperirea unei exoplanete pe orbita unei stele din categoria Soarelui”, potrivit Comitetului Nobel.

 

Premiul Nobel pentru Fizică pe 2019 răsplăteşte studiile care  au oferit o nouă perspectivă asupra evoluţiei şi structurii Universului, precum şi prima descoperire a unei exo-planete pe orbita unei stele similare Soarelui. Aceste descoperiri au schimbat permanent modul în care înţelegem Universul şi locul nostru în Cosmos, subliniază Comitetul Nobel.

James Peebles a construit, de-a lungul a două decenii, un cadru teoretic ce se află la baza modului în care înţelegem Universul, de la Big Bang până în prezent, cu miliardele sale de galaxii şi roiuri galactice.

Michel Mayor şi Didier Queloz au explorat galaxia din care face parte şi Sistemul Solar, Calea Lactee, în căutarea unor lumi ascunse. În 1995, cei doi fizicieni au realizat prima descoperire a unei planete din afara Sistemului Solar, aflată pe orbita stelei 51 Pegasi, o stea din aceeaşi categorie cu Soarele.

Descoperirea lor a dat startul unei revoluţii în astronomie, fiind descoperite de atunci peste 4.000 de exoplanete în Calea Lactee.

Citeşte şi:

Doi cercetători britanici și unul american, câștigătorii Premiului Nobel pentru Medicină pe 2019

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.