Premiul Nobel pentru Pace pe 2019, acordat etiopianului Abiy Ahmed Ali, pentru implicarea în soluţionarea conflictului cu Eritreea

-


Premiul Nobel pentru Pace 2019 a fost acordat premierului etiopian Abiy Ahmed Ali, “pentru eforturile sale de a aduce pacea și cooperarea internațională și, în special, pentru inițiativa sa decisivă de a soluționa conflictul cu Eritreea”, a anunțat Institutul Norvegian pentru Nobel din Oslo. De asemenea, premiul, în valoare de 860.000 de euro, va fi înmânat la Oslo, pe 10 decembrie.

 

În 2018, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat lui Denis Mukwege şi Nadia Murad, pentru eforturile lor împotriva violenţelor sexuale ca armă de război în conflicte. Denis Mukwege este medic ginecolog care îngrijeşte victime ale violenţelor sexuale în Congo, iar irakiana Nadia Mourad este activistă a drepturilor omului care provine din comunitatea yazidi și a fost sclavă sexuală a grupării Statul Islamic (SI).

Etiopia și Eritreea au purtat un război îndelungat la graniţa dintre cele două state, în perioada 1998 – 2000, iar relaţiile bilaterale dintre acestea au fost restabilite în iulie 2018.

”Când Abiy Ahmed a devenit prim-ministru în aprilie 2018, a spus clar că vrea să reia discuțiile de pace cu Eritrea. În apropiată cooperare cu Isaias Afwerki, președintele Eritreii, Abiy Ahmed a elaborat repede princiipiile acordului de pace pentru a pune capăt impasului dintre cele două țări”, arată Comitetul norvegian pentru Nobel în anunțul său.

De asemenea, Abiy Ahmed a inițiat reforme importante care oferă cetățenilor speranța la o viață mai bună și la un viitor strălucit.

”A petrecut primele 100 de zile ca premier ridicând țara din stare de urgență, oferind amnistie pentru mii de prizonieri politici, suspendând cenzura media, legalizând grupurile de opoziție, concediind liderii militari și civili suspectați de corupție și a crescut influența femeilor în politica Etiopiei și viața comunitară. De asemenea, acesta a pledat pentru întărirea democrației prin organizarea de alegeri libere și corecte”, subliniază Comitetul pentru Nobel.

În schimb, preşedinta Comitetului Nobel norvegian, Berit Reiss-Andersen, a spus că „eforturile lui Abiy Ahmed merită să fie recunoscute și au nevoie să fie încurajate”, adăugând că speră ca acest premiu „să consolideze munca importantă a premierului etiopian”.

Abiy Ahmet Ali a inițiat o serie de reforme care le-au adus etiopienilor speranța într-un viitor mai bun. A ridicat starea de urgență în primele 100 de zile de mandat, a acordat amnistie prizonierilor politici, a pus capăt cenzurii mediatice, liderii acuzați de corupție au fost demiși și s-a implicat în organizarea de alegeri libere și corecte.

De asemenea, acesta s-a mai angajat și în alte procese de pace și reconciliere în Africa de Est și Nord-Est.

Citeşte şi:

Turcia a înregistrat primele pierderi în operaţiunea militară din Siria

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.