Preoții care l-au șantajat pe fostul episcop al Hușilor, condamnați la închisoare cu executare

-


Preoții Sebastian Jitaru, Gheorghe Damian și Mihail Bumbu vor merge la închisoare, potrivit vremeanouă.ro. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Iași, care a dat sentință definitivă în dosarul în care cei trei preoți au fost judecați pentru că l-au șantajat pe fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu.

Condamnarea cu suspendare dată de Tribunalul Vaslui a fost anulată după ce Curtea de Apel Iași a admis apelul formulat de procurorii DNA și fostul episcop, dispunând condamnarea în regim de detenție a celor trei preoți.

Fostul arhimadrit al Episcopiei Hușilor, Sebastian Jitaru a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, iar preoții Gheorghe Damian și Mihail Bumbu, la trei ani de încjisoare cu executare. Pe lângă aceste pedepse, instanța a hotărât ca cei trei să nu mai poată profesa ca preoți timp de cinci ani, după executarea pedepsei.

Este pentru prima dată când trei prelați din rândul Bisericii Ortodoxe primesc astfel de sentințe.

Totul ar fi pornit de la dorinţa lui Sebastian-Cristi  Jitaru de a ocupa funcţia de episcop vicar, vacantă din anul 2009. Concret, în data de 30 mai, arhimandritul Jitaru a vrut să-l convingă pe episcopul Corneliu să-l susţină pentru funcţia de episcop vicar la şedinţa Sinodului Mitropolitan care urma să se desfăşoare pe 15 iunie la Iaşi, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Funcţia a fost ocupată anterior chiar de  Corneliu Bîrlădeanu.

Jitaru  i-a contactat pe consilierii episcopului – Bodnar Silvestru, consilier economic, Rariţă Giani – Paul, consilier administrativ bisericesc, Tudorică Marin, secretar eparhial, şi Gubernat Cosmin consilier cultural şi social-misionar – şi le-a transmis că deţine un material compromiţător cu episcopal pe care îl va da presei dacă nu vor interveni pentru a-l recomanda pentru funcţia de episcop vicar.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.