Președintele Colegiului Medicilor susține că numărul medicilor care părăsesc țara a scăzut. Salariile, motivante

-


Preşedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, susține că numărul medicilor care solicită eliberarea documentelor necesare pentru a lucra în străinătate a scăzut, dar cei care au profesat în afara ţării şi aleg să se întoarcă preferă totuşi să se angajeze în spitale private, unde au condiţii de muncă mai bune.

Potrivit News.ro, Gheorghe Borcean a declarat că în ultimul an se observă o creştere a interesului pentru posturile din spitalele din ţară, iar unul dintre motive este majorarea salariilor.

”Există o concurenţă în spitalele din ţară, sunt doi sau trei pe un loc la concursuri, ceea ce este foarte bine. Şi nu mă refer la marile centre universitare, ci la spitale din reşedinţele judeţelor. Încet, încet, se înţelege că medicina nu se practică doar în Bucureşti sau Timişoara. Interesul este şi în contextul creşterilor salariale”, a spus Borcean.

Președintele Colegiului Medicilor a dat exemplu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, unde, pentru prima dată după mai mulţi ani, există concurenţă pentru posturile de medici, în timp ce în anii anteriori posturile rămâneau neocupate.

Pentru cele 19 posturi vacante au fost depuse 25 de dosare, iar pentru singurul post de medic specialist anatomie patologică concurează patru persoane. Aceeaşi concurenţă se înregistrează şi în cazul unui post de medic rezident an V la specialitatea medicină de urgenţă.

Conform grilei de salarizare, medicii primari din SCJU Arad au câştigat până la 28.000 de lei, în luna august, cu mult peste managerul spitalului, care a primit aproximativ 15.000 de lei.  Asistenţii medicali pot câştiga şi 10.000 de lei într-o lună.

Preşedintele Colegiului Medicilor a mai spus că există semnale că revin în ţară şi medici care cu ani în urmă au ales să profeseze în ţări ale Uniunii Europene, însă a precizat că deocamdată numărul acestora este mic. În general, medicii care au profesat în alte ţări aleg să se angajeze în spitale private, unde au condiţii mai bune.

Datele centralizate de Colegiul Medicilor arată că a scăzut numărul medicilor care solicită eliberarea certificatului de conformitate în vederea recunoaşterii profesiei pentru a putea lucra în afara ţării.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.