Preţul petrolului, în creştere în urma tensiunilor din Orientul Mijlociu

-


Preţul petrolului a atins maximul ultimelor şase săptămâni, după ce platformele petroliere din Golful Mexic au fost evacuate înainte de o furtună, iar incidentul care a implicat un petrolier britanic în Orientul Mijlociu a amplificat tensiunile actuale, scrie Reuters.

 

Contractele pentru ţiţei Brent au crescut cu 36 de cenţi, sau cu 0,5%, la 67,37 dolari/baril, dar preţurile au atins şi 67,39 dolari, cea mai mare valoare din 30 mai. De asemenea, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 32 de cenţi, sau cu 0,5%, la 60,75 dolari / baril, cea mai mare valoare din 23 mai.

Producătorii de petrol din SUA au redus, miercuri, cu aproape o treime producţia din Golful Mexic.  Astfel, cincisprezece platforme de producţie au fost evacuate în Golful Mexic, înainte de sosirea unei furtuni, care s-ar putea transforma în uragan până vineri.

De asemenea, creşterile preţurilor petrolului au fost susţinute de un acord al OPEC cu Rusia şi alţi producători, pentru reducerea livrărilor la nivel mondial.

Cu toate acestea, tensiunile comerciale au provocat temeri legate de scăderea cererii, iar investitorii au dorit să vadă semne de absorbţie de către piaţă a producţiei de ţiţei aflată în creştere din Statele Unite.

Stocurile de petrol din Statele Unite au scăzut peste estimări, săptămâna trecută, ca şi stocurile de benzină, potrivit datelor publicate marţi de American Petroleum Institute (API). Astfel, stocurile de ţiţei au scăzut cu 8,1 milioane de barili, în săptămâna încheiată pe 5 iulie, la 461,4 milioane de barili, în timp ce analiştii anticipau un declin de numai 3,1 milioane de barili.

OPEC şi aliaţii săi, în frunte cu Rusia, au convenit săptămâna trecută să prelungească acordul de reducere a producţiei până în martie 2020. Cotaţia petrolului Brent a urcat cu aproape 20% în acest an, susţinută de acest acord şi de tensiunile din Orientul Mijlociu, în special cel legat de programul nuclear al Iranului.

Citeşte şi:

Isărescu, suprins de scăderea inflaţiei pentru luna iunie. „Ne avantajează din punct de vedere al credibilităţii

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.