Prima victimă a schimbărilor climatice

-


Guvernul australian a confirmat miercuri prima extincţie a unui mamifer ca urmare a ”schimbărilor climatice antropogene”. Este vorba despre un mic rozător nativ din Bramble Cay (Australia) care a dispărut definitiv.

 

Melissa Price, ministrul australian al Mediului, a anunţat că statutul referitor la Melomys rubicola, un mic rozător nativ din Bramble Cay, cea mai nordică insulă din Australia, a fost modificat de la ”în pericol de dispariţie” la ”dispărut”, scrie Agerpres.

Decizia a fost luată la trei ani după ce guvernul din Queensland a ajuns la aceeaşi concluzie şi la zece ani de la ultima consemnare a unui exemplar viu din această specie.
„Melomys rubicola a fost un şoricel brun. Era însă şoricelul nostru brun şi era responsabilitatea noastră de a ne asigura că el va continua să existe. Şi am eşuat”, a subliniat Tim Beshara, director pentru politici federale în cadrul Wilderness Society.

În cadrul unui raport publicat în 2016, care a confirmat extincţia animalului, autorii Ian Gynther de la unitatea guvernamentală din Queensland pentru Specii Ameninţate şi Natalie Walker şi Luke Leung de la Universitatea din Queensland au notat că dispariţia sa ”reprezintă probabil prima înregistrare a extincţiei unui mamifer ca urmare a schimbărilor climatice antropogene”.

Un plan de reabilitare din 2008 a estimat în coborâre riscul de extincţie al meolmys, susţinând că este ”puţin probabil ca eventualele consecinţe ale schimbărilor climatice, precum creşterea nivelului mărilor şi a frecvenţei şi intensităţii furtunilor tropicale, să aibă un impact major asupra şanselor de supravieţuire ale micului rozător din Bramble Cay”.

Citeşte şi:

2018, un an agricol foarte bun, dar care ne-a prins nepregătiți

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.