Primăriile din țară sunt în pragul falimentului. Negoiță: Dragnea e de vină. Chirica îl contrazice

-


Toate oraşele şi municipiile sunt într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar, iar Guvernul României, „cel care a fost condus de facto de fostul preşedinte al PSD”, este vinovat, a susținut Gabriela Firea, luni. Robert Negoiță, edilul de la Sectorul 3, și edilul Iașului, Mihai Chirică, s-au contrazis pe tema bugetelor alocate primăriilor, primul declarând că vinovat pentru această situație este Liviu Dragnea în timp ce cel de-al doilea a replicat că e rușinos să dai vina pe acesta pentru tot.

În context, Firea a anunţat că Primăria a solicitat un împrumut de la Trezorerie, precizând că speră ca miercuri să fie aprobat.

„Este adevărat că suntem într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar, dar toate municipiile şi oraşele sunt în această situaţie. Nu mor caii când vor câinii. Sunt convinsă că vom depăşi această perioadă de austeritate. Din deficitul de 1 miliard de lei pe care îl avem la Primăria Capitalei, jumătate din sumă am contractat-o printr-un împrumut de la Trezorerie şi sperăm ca miercuri să ne fie aprobat acest împrumut pentru a plăti o factură la gaze, iar cealaltă jumătate sunt convinsă că vom găsi soluţii şi în interiorul primăriei şi cu ajutorul Ministerului de Finanţe pentru a acoperi această sumă care nu ne-a fost repartizată, deşi este prevăzută în legea bugetului de stat. Noi nu cerem favoruri, nu cerem ceva în plus, după ce că procentul acordat prin legea bugetului a fost mic, nici măcar acea sumă nu a venit”, a declarat Firea.

Gabriela Firea spune că situaţia este cauzată de Liviu Dragnea, cel care a condus de fapt Guvernul.

„Guvernul României, cel care a fost condus de facto de fostul preşedinte al partidului, este vinovat. Nu doar pentru situaţia de la Primăria Capitalei, ci şi pentru situaţia de la sectoare pentru că lor le-au dat mulţi bani dar doar pe hârtie, nu au mai ajuns acei bani. Eu am spus şi colegilor mei, dacă erau solidari cu mine şi nu mă lăsau singură anul trecut în faţa fostului preşedinte al PSD să ne calce în picioare, probabil că toată situaţia s-ar fi îmbunătăţit”, a susţinut Firea.

Ea a subliniat că şi în ţară va fi o întâlnire a Asociaţiei Municipiilor cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul de Finanţe pentru a elucida situaţia pentru că ”în buget lucrurile arată roz, dar realitate lucrurile sunt dezastruoase şi nu doar pentru noi”.

„Nu se respectă legea bugetului: ni s-a alocat o sumă mică, dar nici măcar aceea nu este transferată. (…) Ştim cu toţii care era situaţia, acum nu putem decât să reparăm. Dacă nici după această promisiune nu va fi respectat, ne gândim ce măsuri vor fi de luat”, a spus Gabriela Firea.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, și edilul Iașiului, Mihai Chirică, s-au contrazis, luni, pe tema bugetelor alocate primăriilor, primul spunând că vinovat pentru această situație este Liviu Dragnea în timp ce cel de-al doilea a replicat că e rușinos să dai vina pe acesta pentru tot.

„Ulterior ne-am dat seama că am fost mințiți și ni s-au furat banii pe trei luni ale anului. Niciodată un Guvern nu și-a permis să trateze așa administrația locala. Cel care a condus România până acum două săptămâni (este vinovat – n.r.). Din punctul meu de vedere el, domnul Dragnea este de vină, care își posta pe Facebook a win-win situation, iar apoi ne-au tăiat banii pe primele trei luni. El și cu cei care l-au ajutat. Evident că am discutat, chiar dacă nu l-am crezut pe cuvânt, chiar dacă l-am considerat, în timpul în care l-am cunoscut mai bine, un ticălos și un mincinos. L-am invitat la AMR, unde ne-a spus că nu e treaba dânsului. Spunea că nu dânsul face bugetul, asta după ce făcea poze la Finanțe. Știm cu toții că domnul Dragnea e o persoană care minte cu o lejeritate ieșită din comun. Domnul s-a dus în treaba lui. Să fie sănătos. Nu putem permite primăriilor să intre în colaps”, a declarat Robert Negoiță, la Digi 24.

Edilul a fost contrazis de primarul Iașului, Mihai Chirica. „Liviu Dragnea nu era singur acolo. A avut prognoză statistică și trebuia anunțat despre situație. E rușinos să ieși acum din primărie și să spui că omul acela care e în pușcărie e singurul vinovat”, a replicat Mihai Chirică.

„Aș vrea să clarific un lucru și anume că nu m-am numărat printre susținătorii lui Dragnea de mulți ani. Ba dimpotrivă, m-am declarat demult contestatarul lui. Cei care au ales să meargă împreună în acest mod ticălos de aconduce România sunt de vină. Ce ar trebui să facă Guvernul? Ar trebui să își respecte angajamentele. Se zice că speranța moare ultima, dar dacă spuneam mai devreme de faptul că Dragnea nu le-a făcut singur, ci a fost o gașcă mai mare. Dânsul a plecat, gașca a rămas. Speranțe foarte mari nu am, dar cred că datoria noastră este să ne facem treaba, adică să facem tot posibilul să reparăm dezastrul. Reducerea de la 16 la 10% nu a fost o relaxare fiscală. Din diferența de la 16% la 10% cetățeanul nu a avut nimic de câștigat. Diferența, banii au fost luați de la administrația locală și au dus-o la administrația centrală, acolo unde banii sunt cheltuiți netransparent și lipsiți de performanță”, a mai spus Robert Negoiță.

Citește și: Kodi Lee, băiatul orb și autist care a reușit datorită mamei sale să arate ce voce grozavă are


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.