Cazul primarului care a murit în Spitalul din Săveni. Câteva explicații ale unui medic

-


Cazul primarului comunei Vornicei, Toader Leampăr, care a murit, după ce a suferit un stop cardio-respirator, chiar în Spitalul din Săveni, unde există o lipsă acută de medici, arată stadiul în care a ajuns sistemul sanitar din cauza lipsei de viziune a miniștrilor care s-au perindat pe la cârma ministerului în ultimii 30 de ani, dar și a lipsei de implicare a autorităților locale în siajul cărora se află unitățile sanitare.

 

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Marian Stamate, medic primar ORL la Spitalul Clinic Colțea din Capitală și doctor în Științe Medicale, face o radiografie a factorilor care au dus la acest caz tragic.

În opinia sa, „puteau să existe cei mai buni cardiologi intervenționisti la Săveni și să nu aibă nimic din cele le trebuie – rezultatul ar fi fost același”. Așadar, la acel spital nici măcar nu existau condiții de îngrijire specifice unității de terapie intensivă coronariană. În ciuda milioanelor de euro care se varsă lunar în sistemul sanitar, autoritățile prezintă un dezinteres total pentru a crea condiții de tratament pentru toată populația, indiferent de locul în care se află.

Redăm integral postarea medicului Marian Stamate: 

„Dumnezeu sa il ierte pe omul ala care era primar si a facut infarct prin Botosani! Cu asta trebuie inceput, asa e normal.

Apoi, lucid este sa spunem cateva lucruri:
1) El a dorit sa plece la SJU Botosani, by his own will. Fusese vazut de medic.
2) Si daca nu pleca, avea sanse mari sa se produca decesul si in interiorul stabilimentului sanitar initial, deoarece nu avea conditii de ingrijire specifice unitatii de terapie intensiva coronariana. Dovada: neurolog de garda in SJU Alexandria, face infarct si trebuie dus de urgenta la Spitalul Floreasca din Capitala pentru asistenta coronariana avansata, stentare, etc – altfel nu il ajuta cu nimic un IMA facut in SJU Alexandria – ce sa mai vorbim de Saveni, Babeni, Bolovaneni!
3) Una e resuscitarea facuta de echipajele de urgenta in Romania, alta este cea facuta in UK. Diferenta intre viata si moarte, cel mai adesea.
4) Poti sa ai cei mai buni cardiologi interventionisti la Saveni si sa nu aiba nimic din cele le trebuie – rezultatul ar fi fost acelasi. Putea sa fie de fata si Prof. Dan Deleanu, dar fara echipamente si materiale specifice necesare, tot ce putea sa faca era sa tina si el o luminare, nimic mai mult!
5) Omul avea o functie, era primar, ca alte sute de primari din tara asta. Mi-as pune inainte de orice intrebarea: ce a facut el pentru Sanatate, in general si pentru sanatatea comunitatii proprii, in al doilea rand, cata vreme a detinut functia? Daca a facut, bravo lui! Daca nu a facut, asa cum banuiesc (ca fenomen general) – atunci fiecare dintre noi – la un moment dat – culegem roadele a ceea ce am facut sau a ceea ce nu am facut, desi ar fi trebuit sa facem si am fi putut sa facem. Simplu. Si asta ar trebui sa bage la cap orice primar si orice ministru si orice decident politic – de la consilier de primarie si pina la presedinte de consiliu judetean. Ce, credeti ca daca facea Dancila infarct la Saveni, avea alta soarta?! Pur si simplu, daca nu exista resursele necesare la momentul oportun, finalul e doar o cruce mare de marmura! Dar fuga dupa senzational a presei, dupa titluri socante….peste tot tabloid peste tabloid….
6) Probabil ca singura solutie e aia cu cubanezii….”.

Ce s-a întâmplat la Spitalul din Săveni

Primarul comunei Vornicei, Toader Leampăr, s-a dus să rezolve unele probleme administrative, dar când a ajuns în oraş, i s-a făcut rău și s-a dus singur la spital, însă camera de gardă era închisă. La Secţia Exterioară a unităţii medicale din Săveni, care aparţine de Spitalul Judeţean din Botoşani, nu era niciun medic.

Edilul a urcat la etaj şi a intrat într-o secţie, însă a găsit acolo doar două asistente, iar una dintre ele l-a consultat. Pe treptele interioare ale clădirii, edilul a făcut un stop cardio-respirator şi s-a prăbuşit.

Asistentele au sunat la 112, iar la faţa locului a ajuns un echipaj SMURD cu medic de la Botoşani, după 40 de minute. Bărbatul a fost resuscitat timp de alte 50 de minute, însă fără rezultat.

La Săveni lucrează doar doi medici, dintre care unul este pensionar, iar Camera de Gardă are activitatea suspendată între 26 iunie şi 10 iulie, pentru că doctorul care asigura gărzile este plecat în concediu. Celălalt medic, de la secţia de Medicină Internă, fusese la lucru în ziua fatidică, însă îşi terminase programul. Aşa că, după-amiaza, în toată secţia erau doar două asistente şi o infirmieră.

Emilia Zagavei, preşedintele unui ONG, citată de ProTv: “Spitalul nu este dotat, iar un medic îşi pătează numele dacă vine aici pentru că nu are cu ce să dea primul ajutor la bolnavi. Domnului primar i s-a făcut rău în oraş, a venit singur cu maşina, iar aici i s-a făcut o electro-cardiograma, i s-a dat primul ajutor, se simţea mai bine, iar când a coborât scările, a picat.

Primarul orașului Săveni este revoltat și cere demisia managerului Spitalului Județean, în subordinea căruia se află unitatea din Săveni, transmite Mediafax.

Citește și:

Sistemul medical nu are nevoie de vizite prin spitale, urmate de demiterea managerilor în funcție de carnetul lor de partid. INTERVIU cu deputatul PNL Antoneta Ioniță


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.