Primul succes după declararea falimentului personal

-


Încotro ne întrebăm noi, profesioniștii dreptului, cu legea insolvenței persoanei fizice? O lege intrată în vigoare în 2015, care mai apoi a stat în suspendări vreme de 3 ani de zile, până în 2018, când, dintr-o “greșeală”, fiindcă au uitat să o amâne iarăși, a intrat în vigoare. Forțat”

Acum, la jumătate de an avem și o hotărâre ce s-a strecurat aproape neobservată, de deschidere a procedurii de lichidare a bunurilor debitorului, de insolvență personală, o premieră în România și pentru românii sufocați de tot felul de datorii.

Nu discut despre calitatea debitorului, ce a făcut sau ce nu a făcut, deși am văzut că datoriile proveneau de la niște promisiuni neonorate către câteva sute de persoane, ci încercăm să facem o analiză concretă, pentru miile, sau mai bine zis zecile de mii de români care încă trag speranțe că vor putea, într-un final, să zică că România este țară de unde poțisă o iei de la zero cu o procedură a falimentului personal.

Deși termenul de faliment nu este folosit în această nouă reglementare, ceea ce a pronunțat instanța în dosarul a cărui pronunțare o indic mai jos, presupune de fapt lichidarea tuturor activelor acestuia, de către lichidatorul practician în insolvență, numit de către instanța, iar dacă va reuși să închidă datoria așa, atunci situația este ideală. Însă dacă bunurile pe care le are nu vor satisface valoarea datoriei, atunci vor urmă 3 scenarii posibile:

  1. Se lichidează tot ce are și apoi dacă în termen de un an de zile, din popriri sau alte venituri, reușește să acopere 50% din datorie, atunci absolut toată suma pe care o mai are de plătit SE ȘTERGE;
  2. După lichidarea tuturor bunurilor în termen de 3 ani de zile reușește să plătească 40%, atunci iarăși scapă de orice datorie;
  3. Ultima variantă este aceea în care trec 5 ani și nu se recuperează nicio datorie și atunci se șterge integral orice urmă de plată.

Sună bine având în vedere că, în cazul unei executari silite, posibilitățile de a scapă de dobânzi și accesorii și penalități sunt minimale dacă nu mergi în instanța să te judeci cu creditorul. Fiindcă tot spuneam de soluție, este bine să o avem în față, atunci când citim această scurtă analiză ca pe o premieră în materia insolvenței persoanei fizice.

Admite cererea formulată de petentul debitor ROŞU ADRIAN. În baza art. 48 din Legea nr. 151/2015 deschide procedura insolvenţei prin lichidare de active la cererea debitorului ROŞU ADRIAN. Desemnează, prin tragere la sorţi, în calitate de lichidator pe DUCĂ ELENA – poziţia nr. 20 din lista de lichidatori. Stabileşte onorariul lichidatorului la suma de 500 lei lunar (TVA inclus).

Oricum, având în vedere soluția de mai sus, se desprind câteva aspecte. În principal “noua persoană fizică” nu va mai putea să se administreze singură, astfel lichidatorul va avea următoarea atribuție –  stabilirea cuantumului cheltuielilor pe care le poate face debitorul pentru asigurarea unui nivel de trăi rezonabil, care nu poate fi mai mic decât salariul minim pe economie;

De asemenea, observăm și faptul că pe site-ul ANPC lista cu practicieni admistratori de procedura se referă la executorii judecătoreșți și practicienii în insolvență. Pe viitor vom avea și notari sau avocați implicați în procedură.

Din punct de vedere juridic, cel puțin momentam, procedura de lichidare a activelor pe instanța de judecată este singura care funcționează, fiindcă încă nu se știe unde exact este înființată comisia centrală de insolvență și nici comisiile locale.

Faptul că avem într-un final o hotărâre de intrare în insolvență personală o să atragă mai mulți debitori care au încercat o anulare a executării silite pe instanța și din varii motive nu au reușit iar acum au în cele din urmă  o a două șansă de redresare, chiar dacă asta presupune ca o altă persoană, necunoscută, să-ți “managerieze” viața.

Av.drd. Cuculis


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.