Duminica pleonasmului ,,PSD – KGB’’

-


PRO România a organizat duminică ,,reuniunea Convenției Anuale’’. Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Parlamentului, începând cu ora 12.00, cu participarea a peste 1.200 de membri PRO România, parlamentari și coordonatori locali, dar și invitați surpriză din PSD și alte partide de stânga.

 

Urmărind discursurile principale, putem observa că se pregătește o regrupare a stângii, acest eveniment fiind de altfel folosit pentru a sublinia această idee. Desigur, această ,,regrupare’’ are în spatele ei numeroase interese particulare, pe care le vom depista analizând discursurile amintite. Să le luăm pe rând.

Primul pe listă, președintele interimar al social-democraților, Marcel Ciolacu, care a reluat scenariul alianței între PSD și Pro România: ”Știu că sunt mulți colegi care nu vor o alianță cu Pro România, știu că și dintre dvs sunt unii care nu vor alianță cu PSD, dar nu ați vrea să îi întrebăm și pe români ce vor?”.

Binențeles, nu-i va întreba nimeni pe români ce vor: Ciolacu știe doar că ProRomânia este un partid situat undeva la 4%, iar aceste patru procente sunt importante în bătăliile electorale ce se întrevăd anul acesta.

Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre nevoia de luptă a celor două partide, ALDE și PRO România, împotriva ”hegemoniei partidelor mari” și a anunțat că ”vin vremuri grele” pentru partidele mici. ,,Am cooperat de nenumărate ori în Guvern, în Parlament şi, mai nou, am avut un candidat comun la prezidenţiale, Mircea Diaconu’’, a subliniat Tăriceanu. În realitate, singura grijă a liderului ALDE este supraviețuirea sa politică, sau mai precis găsirea unui procedeu, oricare ar fi acela, pentru a mai intră din nou în Parlamentul României.

Gabriela Firea a fost de departe, ,,surpriza’’ reuniunii. „Am acceptat din prima secundă invitația domnului președinte Victor Ponta, colegului nostru Victor, de a fi astăzi împreună, pentru că, și asta toți românii o știu, a fost premierul cel mai performant pe care l-a avut România în ultimii ani. Trebuie să vedem de ce am schimbat trei premieri în trei ani și de ce nu am ales în fruntea Guvernului premieri ca Victor Ponta”, a declarat Firea duminică, în contrast cu mai toate declarațiile de până acum ale ei.

Oare care este rostul unor asemenea declarații năucitoare? Simplu: și Gabriela Firea se pregătește de alegerile locale și speră că cei 4% ai ProRomânia ar ajuta-o să rămână primăriță. Momentul cu adevărat deosebit al zile de ieri a fost însă prestația celor care ar putea reprezenta ,,tinerii socialiști’’. Și aici nu mă refer la organizațiile de tineret ale PSD, sau ProRomania, sau ALDE, ci la partidulețele anume făcute pentru a strânge voturi din ceea ce unii numesc proletariatul 2.0: corporatiștii.

Este evident că un corporatist tânăr din Pipera n-ar vota în ruptul capului un partid condus de Ponta, Ciolacu, Tăriceanu, șamd. Dacă însă s-ar construi niște partide conduse de tineri cu un trecut mai puțin dubios, partide care să îmbine socialismul cu ceva care să placă la tot tineretul, altfel ar sta lucrurile, iar stânga din România ar mai pune mâna pe niște voturi.

Partidele ,,însărcinate’’ cu această misiune sunt: Demos (condus de Claudiu Crăciun) și Platforma Social Liberală (condusă de Ilan Laufer și Alexandru Coită). Evident, toți aceștia sunt lupi tineri care doresc să aibă acces în politica mare. Să-i analizăm.

Pe Claudiu Crăciun îl ,,cunoaștem’’ de acum zece ani, cu ocazia a tot soiul de manifestații din București, inclusiv împotriva lui… Ponta, motiv de a-și pune cenușă în cap imediat cum a fost invitat la microfonul reuniunii. Este astfel greu de găsit chiar și printre PSD-iștii cu vechime un asemenea tip de comportament, de o ipocrizie fără limite: Crăciun pare hotărât să facă orice, inclusiv să-și renege instant trecutul, doar pentru a pune mâna pe un scaun de parlamentar.

În privința cuplului Laufer – Coita, primul a ieșit în evidență acuzându-l pe Iohannis că e antisemit pentru că a respins numirea sa în funcția de ministru al Dezvoltării, al doilea pentru lunga sa prezență pe platourile postului Antena 3. Adevăratul șoc în privința Platformei Social Liberale vine însă din partea lui…

Petre Român, care s-a trezit la 73 de ani să se înscrie în acest nou partid. Să fi simțit fiul lui Ernő Neulander și al Hortensiei Vallejo că acum este momentul să lupte pentru viitorul României? Sau este, după cum spun gurile rele, un ordin venit de la răsărit, de unde asculta cândva și tatăl sau?

Poate că ar trebui să detaliem cândva mai aprofundat această relație cu Moscova tocmai pentru că, nu-i așa, PSL se autodefinește drept ,,cel mai ambițios start-up politic din Europa’’!

Citește și:

USR, în zodia epurărilor? Andrusceac, despre invalidarea candidaturii la Primăria Sector 4: „Delictele de opinie nu pot să fie luate în considerare într-un partid democratic”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.