Sylvie Goulard, propunerea Franţei pentru comisar european, chemată să ofere noi explicaţii în problema angajărilor fictive

-


Comisarul-desemnat al Franţei pentru piaţa internă, Sylvie Goulard, nu a reuşit să-i convingă miercuri seara pe deputaţii din Parlamentul European, care i-au solicitat clarificări suplimentare, în special în privinţa presupusei angajări fictive a unuia din colaboratorii săi, înainte de a decide asupra candidaturii, scrie AFP.

La încheierea audierii, toate grupurile politice din Parlamentul European, cu excepţia colegilor săi liberali din grupul Renew Europe, au decis să îi adreseze noi întrebări în scris, etapă prealabilă pentru o a doua eventuală audiere. În schimb, europarlamentari nu au fost convinşi de explicaţiile oferite în privinţa celor două anchete al căror obiect îl constitue – a justiţiei franceze şi a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) în cazul angajărilor fictive ale asistenţilor eurodeputaţilor partidului Modem.

Acest dosar a determinat-o pe Sylvie Goulard să părăsească postul de ministru al apărării în iunie 2017, la doar o lună după numirea sa.

„Dacă, în calitate de comisar, trebuie să se supună unei proceduri judiciare, numirea sa riscă să afecteze întreaga Comisie. Vrem un comisar care să se implice 100%”, a comentat eurodeputata social-democrată Christel Schaldemose.

Potrivit unor surse din plenul comunitari, noile întrebări îi vor fi transmise vineri, urmând ca data limită pentru a răspunde să fie marţi.

„Sunt curată”, a susţinut Sylvie Goulard, care a cerut parlamentarilor să respecte prezumţia de nevinovăţie.

Rezultatul acestei audieri marchează un nou impediment pentru preşedinta viitorului executiv european, germana Ursula von der Leyen, care va prelua oficial funcţia pe 1 noiembrie şi a cărei echipă întâmpină probleme în a-i convinge pe parlamentarii europeni care îi audiază pe candidaţii statelor membre la posturile de comisari până pe 8 octombrie.

Sylvie Goulard a înapoiat Parlamentului European 45.000 de euro reprezentând cheltuieli pentru salariul pe 8 luni a unuia din asistenţii săi pentru care nu a putut oferi nicio dovadă a muncii efectuate. Acest gest a fost văzut ca o recunoaştere a vinovăţiei de către criticii săi.

„Nu am recunoscut nimic”, a răspuns ea acestor acuzaţii, negând orice „intenţie frauduloasă”.

Ea a explicat că „au existat probleme în momentul demisiei” acestui colaborator şi că nu a avut disponibilitatea de a se implice într-o procedură de concediere.

„Îngrijorarea noastră vizează (posibilitatea) ca în chestiunile strategice să avem un comisar destabilizat permanent de aspecte judiciare”, a explicat preşedintele delegaţiei franceze a PPE, François-Xavier Bellamy.

Goulard a fost chestionată, de asemenea, în legătură cu activitatea de consultant cu venituri lunare de peste 10.000 de euro pentru think tankul american Berggruen Institute, în perioada octombrie 2013 – ianuarie 2016, când era deputată în Parlamentul European.

„A fost legal totul”, a conchis Goulard.

Citeşte şi:

Tăriceanu anunță sfârșitul ”Epocii Dăncilă”. ”Vor fi peste 240 de voturi”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.