Scandalul ouălor contaminate. Anunţul producătorilor români privind ouăle din magazine

-


Producătorii avicoli din România, asociați în Uniunea Crescătorilor de Păsări (UCPR), susțin că în fermele avicole din România nu se folosește Fipronil, insecticid cu spectru larg de acțiune, ca substanță antiparazitară. Comunicatul a fost emis de UCPR după ce Comisia Europeană (CE) a anunțat că 15 state sunt afectate de extinderea scandalului care implică ouă contaminate cu substanța toxică denumită fipronil. România se numără printre ţările unde au ajuns ouă contaminate.

„Acest insecticid este interzis, prin legislația europeană, a se folosi la animale destinate consumului uman. Fermierii avicoli din România au obligația legală de a verifica nivelul reziduurilor chimice din produsele avicole, atât prin controale oficiale cât și prin autocontroale”, se arată în document.

În urma controalelor realizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin laboratoarele de specialitate din subordine, nu s-a semnalat existența reziduurilor chimice în produse.

„Buletinele de analiză, ca urmare a controalelor oficiale și autocontroalelor, pentru pesticide (erbicide, insecticide, fungicide, antinematode, redonticide) eliberate de laboratoarele autorizate sunt conforme cu legislația națională și europeană. Menționăm că, fermele avicole din România sunt permanent supravegheate de ANSVSA, iar rezultatele sunt concretizate prin mii de buletine de analiză conforme, anual. Asigurăm opinia publică, că produsele avicole din fermele profesionale din România sunt sigure pentru consumul uman”, conform sursei citate.

Inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș au sechestrat, miercuri,  o cantitate de 1.000 de kg de gălbenuș de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, acțiune realizată conform alertei din Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje — SRAAF.

Ouăle contaminate cu substanţa toxică au fost distribuite în Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Franța, Marea Britanie, Austria, Irlanda, Italia, Luxemburg, România, Polonia, Slovacia, Slovenia și Danemarca, precum și în două state din afara UE, respectiv Elveția și Hong Kong.

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a convocat o întâlnire cu miniștrii și organismele naționale pentru a discuta efectele negative ale contaminării ouălor.

(Foto: Ziarul Financiar)

Citeşte şi: Proiect: Curs de prim ajutor la examenul de obţinere a permisului de conducere


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *