Programul „Prima Casă” a devenit „O familie, o casă”. Noile modificări pe care le oferă beneficiarilor

-


Ministerul Finanţelor Publice a modificat încă din luna august condiţiile şi denumirea programului „Prima casă”, oferindu-i un caracter social şi denumirea de „O familie, o casă”.

Am finalizat Programul O familie, o casă, în urma consultărilor intense și constructive cu reprezentanții Băncii Naționale a României. Inițiativa guvernului are în primul rând un caracter social, deoarece ne dorim să venim în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodată, ne-am gândit să ajutăm familiile tinere să își cumpere o locuință decentă. În egală măsură, susținem sectorul construcțiilor şi nu numai în condițiile în care programul va avea efecte benefice în toată economia, va asigura menținerea sau înființarea de noi locuri de muncă și va ajuta la dezvoltarea afacerilor”, declara ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, la şedinţa de Guvern din august.

Atunci s-a modificat actul normativ al condiţiilor de înscriere în Program şi s-a introdus un prag de venit pentru beneficiari și al prețului maxim de achiziție al locuinței. De asemenea, se acordă subvenții de dobândă care constau în reducerea ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil, cât și pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

Pe de altă parte, Programul Prima Casă s-a transformat în „O familie, o casă”, o variantă mai extinsă şi cu un profund caracter social.

Principalele modificări implementate:

– la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei;

– pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.

•Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.

• Menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.

Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:

– reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil;

– reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului.

Citeşte şi:

Cîţu, despre rectificarea bugetară: „Este o mită, pe care Guvernul Dăncilă o promite

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.