Programul „Vitamina D”, demontat de specialişti. Încă o ţeapă a lui Liviu Dragnea

-


Ghidurile care privesc evaluarea vitaminei D în rândul populaţiei, publicate în Monitorul Oficial au fost „demontate de specialişti”, după ce fostul lider PSD, Liviu Dragnea a susţinut utilitatea „Programului Vitamina D”, finanţându-l cu banii tăiaţi din bugetele SRI şi SPP, în februarie 2019.

În februarie 2019, în plină luptă cu „statul paralel”, Liviu Dragnea a împins în Camera Deputaţilor un amendament la bugetul Ministerului Sănătăţii care urma să finanţeze mai multe programe naţionale în domeniul sănătăţii, scrie Adevărul.ro.

Atunci, 295.000.000 de lei erau transferaţi din bugetul Ministerului Finanţelor Publice, pentru finanţarea programelor Vitamina D, Panorma şi Teste marker tumorali, iar alţi 230.000.000 de lei erau luaţi din bugetele SRI, SPP şi Finanţelor pentru subvenţionarea fondului de asigurări sociale de sănătate şi pentru implementarea programului Diabet juvenil.

În schimb, programul Vitamina D a intrat sub lupa opiniei publice şi a specialiştilor din domeniu, când Liviu Dragnea a reiterat necesitate tăierilor bugetelor serviciilor şi justiţiei, pentru finanţarea programului, drept „un program de acordare gratuită pentru toţi copiii din România de vitamina D este tot un program de siguranţă naţională”.

„Copiii nu necesită niciun singur leu suplimentar prin programul „vitamina D“ deoarece, dacă medicii de familie ar constata că există o afecţiune provocată de carenţa în această vitamină sau că profilaxia ar impune-o, pot prescrie şi acum această vitamină. Administrarea exogenă a acesteia este decontată integral şi acum din fondurile CNAS, iar costuri oricum insignifiante, de 1 leu pe zi”, scria medicul Sorin Paveliu, pe blogul său de pe platforma „Adevărul”.

Mai mult, argumentele din spatele amendamentului nu se bazau pe date concludente, Paveliu sugera că „doamna ministru presupune că 65% din populaţia României are un deficit de vitamina D fără a exista nici cea mai mică dovadă în acest sens”.

„Datele disponibile pentru populaţia din România sugerează o prevalenţă între 40 şi 75% la copii, adulţii cu osteoporoză, persoane vârstnice (peste 60-70 de ani), cu variaţii mari inter-sezoniere la subiecţi cu factori de risc sau care asociază alte comorbidităţi”, declara ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Pe de altă parte, „Ghidul privind evaluare şi terapia deficitului de vitamină D la gravidă, nou-născut şi copil”, intrat în vigoare miercuri, arată cifre mai mici în rândurile copiilor: „În România un studiu recent relevă o prevalenţă a deficitului de vitamină D (…) la 1,92% din grupa 0-1 an; 0,66% din grupa 1-3 ani; 1,96% din grupa 4-8 ani; 4,3% din grupa 8-13 ani şi 8,9% din grupa 14-18 ani (…) Alt studiu românesc relevă prevalenţa deficitului de vitamină D [valori 25 (OH) D < 25 nmol/l] de 1,2% în populaţia 0-10 ani şi de 3,2% în populaţia 10-20 ani; niveluri potenţial nocive şi toxice ale concentraţiei de 25 (OH) D s-au înregistrat la 3,8% cazuri din prima grupă şi 0,2% cazuri din a 2-a grupă (2)”, observându-se că „prevalenţa sechelelor de rahitism în populaţia preşcolară şi şcolară românească a fost 1,8% în mediul urban şi 0,7% în mediul rural (3)”.

De asemenea, autorii ghidului privind evaluarea statusului vitaminei D la adulţi observă că recomandările curente făcute de alte lucrări asemănătoare spun că suplimentarea cu vitamina D „să se facă la persoanele cu risc crescut individualizat, pe baza unei strategii de evaluare, şi pe durata anotimpului rece la persoanele sănătoase, cu expunere normală la soare”.

Pe de altă parte, ghidul observă şi că nu este recomandat „screeningul deficitului de vitamină D în populaţia generală, de adulţi asimptomatici, dar majoritatea societăţilor de profil şi ghidurilor naţionale recomandă evaluarea statusului vitaminei D la grupe cu risc crescut”.

Citeşte şi:

Vizita Vioricăi Dăncilă în SUA, eşec răsunător. Cozmin Guşă: „Cineva a introdus-o într-o capcană”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.