Propunere: Studiile doctorale şi de master să fie luate în calcul la pensie

16 iulie 2017 - 14:15 -


Motivând că munca intelectuală este tratată „superficial” în România şi „dusă la derizoriu”, trei parlamentari PNL au depus un proiect de lege care prevede că şi studiile postuniversitare, de master şi de doctorat, vor fi asimilate stagiului de cotizare în sistemul de pensii, nu doar cele universitare, indiferent de numărul de ani şi de instituţii absolvite. Proiectul a fost iniţiat de senatorul Cătălin Toma, iar cosemnatari sunt  senatorul Marius Nicoară şi de deputatul Daniel Gheorghe. Proiectul a intrat în circuitul legislativ de la Senat.

Potrivit legii pensiilor, în acest moment se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, precum studiile la zi în învăţământul universitar.

Proiect de lege prevede că acestor studii se adaugă şi cele postuniversitare, şi cele ale programelor universitare de master şi de doctorat.

„Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a tuturor perioadelor de studii”, se arată în proiect.

„Ideea acestui proiect are la bază şi o argumentare logică: munca fizică este contabilizată prin diferite acte normative ca şi vechime în activitate, în timp ce pentru a demonstra sustenabilitatea muncii intelectuale sunt necesare tot felul de documente, dovezi şi chiar justificarea unor interpretări ale celor care nu înţeleg surmenajul psihico-intelectual”, se arată în proiect.

Parlamentarii PNL spun că valoarea intelectuală a fost „tratată superficial”, iar prestaţia celor care intră în categoria „gulerelor albe” este „dusă la derizoriu”.

Citeşte şi: Delirul lui Erdogan la un an de la puciul eşuat


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *