Propunerea lui Radu Gheţea de a înlocui Robor este populistă? Opinia economistului Mircea Coşea

-


Profesorul de economie, Mircea Coşea a declarat, vineri, pentru Jurnalistii.ro, că nu se pot scoate din piaţa bancară indicatori pentru a favoriza o anumită categorie sau alta întrucât Roborul va exista oricum. De asemenea, Coşea a mai subliniat că propunerea lui Gheţea  de a se scoate Roborul la calculul dobânzilor împrumuturilor persoanelor fizice este populistă.

“Piaţa bancară are nişte reguli clare. Nu se pot scoate indicatori bancari pentru a  favoriza doar o anumită categorie, în defavoarea celeilalte. Roborul există şi este o plată pentru creditele care se dau de către bănci. Acestea nu  se dau pe gratis”, a declarat Mircea Coşea.

Potrivit acestuia, dobânzile ar putea cădea numai asupra băncilor, dacă se va lua decizia de a se scoate Roborul la împrumuturile acordate în lei persoaneor fizice.

“De ce să pui dobânzi doar la firme şi nu şi la ceilalţi. E ca şi cum ai  pune TVA numai la bărbaţi şi la femei nu. În concluzie, nu ştim la ce să ne mai aşteptăm. Dar nu ai cum să nu aplici Robor pentru că intră în costul creditului. Doar aşa ca să fii populist în lupta împotriva băncilor”, a adăugat Mircea Coşea.

La rândul său, preşedintele de onoare al Asociaţie Române a Băncilor, Radu Gheţea a declarat, vineri, că băncile ar trebui să nu mai calculeze  dobânda creditelor în funcţie de un indicator(n.r. ROBOR)  în cazul împrumuturilor în lei.

„Ar fi de dorit ca, în cazul împrumuturile pentru persoane fizice, costul creditului să nu mai fie legat atât de puternic de un indicator care este atât de puţin controlat de către clienţi. ROBOR, ca şi EURIBOR, n-ar trebui să mai apese atât de mult asupra clienţilor persoane fizice. Ei ar trebui să fie mai bine protejaţi”, a declarat, vineri, Radu Gheţea, potrivit Digi 24.

Indicele ROBOR a atins, vineri, un nou prag istoric: 2,19 la sută.

Mai puteţi citi şi: De ce evită Klaus Iohannis să dea curs invitaţiei omologului său moldav de a vizita R.Moldova?

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.