PROTEST LA EXPLOATAREA MINIERĂ LONEA. Sute de mineri s-au blocat în subteran

-


Circa 300 de mineri de la Exploatarea Minieră Lonea (Hunedoara) s-au blocat, luni, în subteran, ei fiind nemulţumiţi de starea de insolvenţă în care se află Complexul Energetic Hunedoara. Ei au declarat că nu vor ieşi până nu vine ministrul Energiei, Victor Georgescu.

La protest au participat şi angajaţii care lucrează la suprafaţă, aceştia fiind solidari cu cei din subteran, prin oprirea activităţii. Minerilor le este teamă că îşi vor pierde locurile de muncă.

„Demersul acestora este unul care survine după ani de zile, timp în care noi ca organizaţie sindicală, am încercat prin toate posibilităţile legale să atragem Guvernului atenţia asupra situaţiei către care se îndreaptă Complexul Energetic Hunedoara. Nimeni nu a crezut că ajungem în insolvenţă şi, de altfel, nimeni nu crede că ajungem în faliment. Linia pe care funcţionează CEH-ul, din păcate, este aceea a falimentului. Toată lumea este imună, nimeni nu aude, nimeni nu poate. Până la urmă huila asta este a statului român şi statul român trebuie să decidă ce vrea să facă cu aceasta”, a declarat, pentru Mediafax, Petre Nica, liderul Sindicatului „Muntele”.

Păduraru a explicat că starea de spirit a oamenilor este una „foarte încinsă” din cauză că aceştia se tem de falimentul CEH şi de perspectiva că şi-ar putea pierde locurile de muncă.

Mineritul şi producţia de energie electrică din Valea Jiului şi din întreg judeţul Hunedoara au intrat în insolvenţă după ani de zile de jaf şi de acumulare a unor datorii imposibile. 6.500 de muncitori, din cei peste 90.000 câţi erau la începutul anilor ’90, se tem de pierderea locurilor de muncă şi de viitorul văii. Complexul Energetic Hunedoara, creaţie a guvernului Ponta, în 2012, a plecat la drum cu profit, dar a încheiat anul cu datorii de 1,67 miliarde de lei. Căpuşe din ţară şi din străinătate au pus mâna pe contracte grase de livrare de cărbune prost, deşi CEH deţine patru mine viabile, sau au făcut tot felul de studii de restructurare ce s-au dovedit fără niciun folos din moment ce compania a fost trimisă în insolvenţă.

Complexul Energetic Hunedoara este un colos cu picioare de lut, o companie înfiinţată în 2012 prin comasarea a patru mine considerate viabile, Lonea, Lupeni, Vulcan şi Livezeni, şi două centrale electrice care ard huilă, Paroşeni şi Mintia Deva. Scopul înfiinţării societăţii a fost acela de a se renunţa la gaura neagră numită Compania Naţională a Huilei, cel mai mare restanţier la statul român, însă în doar doi ani de funcţionare, CEH a ajuns să devină ea însăşi o mare datornică la bugetele statului. Conform datelor prezentate de Ministerul Finanţelor, la finele lui 2014, CEH avea datorii totale de peste 62 milioane de euro la bugetul de stat, şomaj, pensii şi sănătate. Acestea sunt roadele controlului politic şi promovării unor personaje care nu au avut de a face cu sectorul energetic. În afară de cei 62 de milioane de euro pe care CEH, companie aflată sub administrare specială, se mai adaugă alte câteva milioane datorii către furnizorii de servicii şi echipamente.

Situaţia de azi a mineritului carbonifer şi a CEH în special este cruntă. Morile de vânt din Dobrogea se învârt cât să ţină pe bară multe termocentrale, iar Uniunea Europeană cere imperios restructurarea sectorului.

Mina Lonea exploatează zilnic peste 700 de tone de cărbune.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon