UPDATE. Protest la Spitalul Universitar. Asistenții medicali fac acuzații grave. Ministerul s-a autosesizat

-


Asistenții medicali și infirmierii de la Spitalul de Urgență Universitar au protestat luni dimineață față de condițiile de lucru din spital. Ei acuză conducerea spitalului, printre altele, că nu există materiale, iar instrumentele cu care se operează se spală cu apă și cu săpun, cu soluție Triumf. Managerul Adriana Nica nu vede toate aceste probleme. Ministerul Sănătății și DSP au demarat controale.

UPDATE: Corpul de control al ministrului Sănătății și DSP fac verificări la Spitalul Universitar în urma acuzațiilor grave lansate de asistenții medicali care au protestat luni dimineață.

„A fost trimis Corpul de Control al ministrului, vor merge şi cei de la DSP, la Spitalul Universitar. Va fi verificat modul în care spitalul foloseşte fondurile alocate de minister. Verificăm dacă există probleme cu materialele, aşa cum au spus angajaţii”, au declarat pentru News.ro reprezentanţi ai ministerului.

Ei au mai spus că oficial nu a existat nicio sesizare la minister referitor o posibilă problemă de dotare a unităţii spitaliceşti cu materiale consumabile sau cu aparatură.

UPDATE: ”Toată aparatura necesară pentru blocul operator este în validare. Nu există blocul operator central. Când am preluat conducerea spitalului, nu era inclusă stația de epurare a apelor cotaminate și a trebuit făcută această stație. Acum există dar ca să funcționeze trebuie dotată secția cu aparatură performantă. Toată aparura funcționează pe bază de curent. Și demarăm procedurile pentru creșterea puterii curentului la nivelul spitalului. După primăvara anului viitor ne vom putea desfășura activitatea în blocul operator”,  a precizat Adriana Nica, manager Spitalul Universitar.

Despre instrumentarul spălat cu apă și săpun:

”Instrumentarul nu se duce la sterilizat murdar de sânge. Nu se poate așa ceva. Stația centrală de sterilizare funcționează, numai că am făcut toate demersurile pentru a o moderniza”, a mai spus managerul Spitalului Universitar.

Daniel Simon, asistent, a încercat un dialog cu managerul, prin intermediul Digi24, dar, dintr-o dată, intervenția telefonică s-a întrerupt. ”De ce interzice angajaților să iasă în fața spitalului ca să vorbească. Dacă va fi nevoie, mă voi adresa și procuraturii. S-a spălat instrumentarul cu apă”, a spus asistentul.

”Am 47 de ani și ceea ce v-am declarat și vă voi mai declara este adevărat. Dacă nu se va face nimic în acest spital, e rău. Avem personal supercalificat. Avem medici care din nimic își fac treaba. La felul în care lucrăm, nu știu cum de nu sunt infecții”, a mai declarat Daniel Simion.

”Dacă există în țara asta un procuror care vrea să facă o anchetă, îl așteptăm. Am avertizat-o: doamnă, nu vreau să mă duc la pușcărie. Cum a pățit asistenta de la Giulești. Dacă se știe nevinovată de ce nu lasă oamenii să coboare (n.r. la protest)”, a mai spus Simion.

Iulian Pope, sindicalist: ”Autoritățile trebuie să lămurească această situație. Sunt bani în sistem. Mi-e greu să cred că într-un astfel de spital sunt probleme de așa natură. E un spital în subordinea ministerului Sănătății. Referitor la nota internă, angajații trebuie să știe că niciun drept nu poate fi tranzacționat. Este dreptul lor să primească atât vouchere, cât și sporuri”

ȘTIREA INIȚIALĂ

Câțiva asistenți medicali și infirmiere de la Spitalul de Urgență Universitar protestează luni dimineață în fața spitalului nemulțumiți de faptul că au fost puși de conducere să aleagă între voucherele de vacanță și plata sporurilor din lipsă de bani. Însă lista de probleme este lungă.

””Nemulţumirile principale sunt următorele: lipsa personalului, condiţiile inumane în care lucrăm, atât cei din blocul operator, cât şi colegii de pe secţie, lipsa materialelor, chiar dacă se spune, conducerea spune că <<aveţi, aveţi, aveţi>>, nu avem! Tot spitalul pică pe noi, efectiv. Riscurile pentru pacienţi… infecţiile asociate actului medical. Cumpără medicii, fac chetă să cumpere o găleată de Vinarom, instalatorii cumpără ce pot, cum pot. Avem toalete în saloane unde se trage apa cu sârma, becurile sunt cumpărate de noi, salariaţii”, a declarat Mariana Luceanu, asistent anestezist la Spitalul Universitar.

”Dezinfectanți aveți? Nu! Și ce faceți? Dumnezeu. În blocul operator este dezinfectant. Vorbesc de colegii de pe secții care se descurcă cum pot”, a mai precizat asistenta.

Femeia susține că de 6 luni se tot plânge conducerii de condițiile proaste de muncă, dar degeaba.

”Cele mai vechi scaune s-au retapițat, mesele s-au retapIțat, dar carcalacii au rămas înăuntru”, a mai spus asistenta.

Un alt asistent: ”Într-o zi o să vină un domn procuror și o să ne pună cătușele pe mâini. Nu o să pice un medic”.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.