Încă o zi de proteste la Teheran. „Ne-au ucis elitele şi le-au înlocuit cu clerici”

-


Protestatarii iranieni s-au adunat pentru a treia zi, luni, în capitala Teheran, pe fondul furiei generale din societate, după ce armata a admis sâmbătă că a doborât miercuri avionul de linie ucrainean, scrie Reuters.

„Ne-au ucis elitele şi le-au înlocuit cu clerici”, au scandat zeci de protestatari la o universitate din Teheran după doborârea avionului care transporta 176 de persoane, dintre care studenţi iranieni. De asemenea, filmuleţele postate pe reţelele de social media arată de asemenea zeci de poliţişti în echipament anti-revoltă într-o altă zonă a Teheranului.

În schimb, Guvernul iranian a negat luni că ar fi încercat să ascundă responsabilitatea autorităţilor în drama avionului de linie ucrainean doborât din greşeală la 8 ianuarie în apropiere de Teheran, scrie AFP.

„În aceste zile de tristeţe, au fost lansate critici la adresa oficialilor şi autorităţilor ţării. Unii oficiali au fost chiar acuzaţi de minciună şi de tentativă de a ascunde cazul, însă în realitate, sincer, nu s-a întâmplat asta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului de la Teheran, Ali Rabii.

Potrivit acestuia, regimul nu a minţit şi nici nu a ascuns informaţii despre avionul ucrainean de linie doborât miercurea trecută.

„Adevărul e că noi nu am minţit. A minţi înseamnă a denatura adevărul, intenţionat şi în cunoştinţă de cauză. A minţi înseamnă a ascunde informaţii. A minţi înseamnă a cunoaşte un fapt şi a nu îl spune sau a deforma realitatea asupra acestui fapt. Ceea ce noi am spus joi (…) se baza pe informaţii secrete care au fost prezentate întregului guvern conform cărora nu ar fi existat nicio legătură între accident şi un tir de rachetă”, a adăugat oficialul Guvernului iranian.

Armata iraniană şi-a asumat sâmbătă responsabilitatea în drama zborului PS572 al Ukraine International Airlines doborât la 8 ianuarie în zori, la scurt timp după decolare la Teheran. Joi şi vineri, Organizaţia Aviaţiei Civile şi guvernul din Iran au negat ipoteza – avansată încă de miercuri seară de către Ottawa – că avionul ar fi putut fi doborât de o rachetă.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului, în majoritate cetăţeni iranieni şi canadieni, au murit în catastrofă. De asemenea, anunţul privind responsabilitatea forţelor armate a produs un şoc în Iran şi a declanşat un val de indignare.

Sâmbătă seară, o ceremonie de omagiere a victimelor într-o universitate din Teheran s-a transformat într-o manifestaţie împotriva autorităţilor, strigându-se chiar „moarte mincinoşilor”, înainte de a fi dispersată de poliţie. Duminică seară, din nou au avut loc manifestaţii la Teheran, de o amploare dificil de evaluat, conform unor înregistrări video publicate pe reţelele de socializare şi care nu au putut fi autentificate deocamdată.

Citeşte şi:

Revoluţia Islamică, încotro? Proteste la Teheran. „Duşmanul nostru este chiar aici”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.