PSD vrea să-l cheme pe Orban în Parlament pentru explicații. ”Premierul nu are dreptul să tacă, acuzaţiile sunt mult prea grave”

-


PSD îi solicită premierului Ludovic Orban să se prezinte săptămâna viitoare în Parlament pentru a explica legăturile dintre Guvern şi cazul de corupţie de la Unifarm, a declarat, duminică, senatorul social-democrat Radu Oprea.

„Premierul nu are dreptul să tacă, acuzaţiile sunt mult prea grave şi-l vizează direct şi personal. Trebuie să răspundă la mai multe întrebări pe care îl vedem că le evită şi la toate întâlnirile cu presa nu a răspuns la faptul că există o legătură directă între dumnealui şi administratorul firmei implicate în scandalul de corupţie. Cred că trebuie să vină şi să răspundă acestei întrebări clar, precis. Trebuie, de asemenea, să lămurească aspectele relatate în mass-media, dacă a făcut acele intervenţii personale către directorul Unifarm, când i-a cerut să nu rezilieze contractul cu acea firmă, deşi măştile erau de proastă calitate. N-a răspuns niciodată la aceste acuzaţii foarte grave şi credem că în Parlament, în faţa reprezentanţilor cetăţenilor, este locul unde trebuie să răspundă obligatoriu la aceste întrebări”, a declarat senatorul PSD, Radu Oprea.

Potrivit acestuia, parlamentarii PSD doresc să afle dacă prelungirea stării de alertă a fost cumva conexată cu obligativitatea purtării măştilor.

„Foarte mulţi dintre apropiaţii, dintre firmele care au adus măşti în ţară sunt apropiate de cercurile, sunt apropiate foarte mult de PNL şi îi solicităm premierului să răspundă la acest lucru foarte clar: dacă a prelungit tocmai pentru a putea ca aceste măşti să fie vândute?”, a adăugat liderul PSD.

Un refuz al premierului de a se prezenta în faţa Parlamentului „va fi doar o sfidare jignitoare la adresa poporului român”, menţionează Oprea, care consideră că „tăcerea domnului Ludovic Orban va fi, de asemenea, o tăcere complice la scandalul de corupţie de la Unifarm şi, sigur, aşteptăm cu interes ancheta”.

Acesta îi mai  solicită „preşedintelui Iohannis să confirme sau să infirme dacă a fost informat de către instituţiile specializate ale statului român despre faptele de corupţie de la Unifarm”.

Din punctul de vedere al PSD, a arătat el, dacă nu s-a detectat la timp o astfel de acţiune de corupţie, acest lucru reprezintă o vulnerabilizare a preşedintelui şi, implicit, a statului român.

„În acelaşi timp, dacă preşedintele a fost informat şi a ştiut ce se punea la cale la Unifarm, este evident că domnia sa a girat, este guvernul lui, a condus şedinţele de guvern, merge la partid, la PNL, ca un lider de facto al acestui partid, înseamnă că a girat, cumva, aceste acte”, a susţinut Oprea.

Eugen Adrian Ionel, director general al Companiei Naţionale Unifarm, a fost pus sub control judiciar de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat, printre altele, de luare de mită. Acesta mai este acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Procurorii anticorupţie spun că Eugen Adrian Ionel ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca Unifarm, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 – 250.000 de combinezoane şi 3 milioane de măşti chirurgicale.

Citește și:

 BNR: Sectorul construcțiilor, cel mai riscant pentru bănci


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.