PSD sărbătorește 25 de ani de existență cu mineri, sinucideri și premieri penali

-


Social-democraţii sunt la „nunta de argint” sau mai bine spus, anul acesta, partidul împlineşte 25 de ani de istorie. Una zbuciumată, dacă ar fi să privim în urmă. De la FSN, apărut în zilele Revoluţiei, şi până în prezent, social-democraţia are amintiri precum cele cu minerii aduşi de Ion Iliescu să planteze panseluţe, a dat primul şef de Guvern condamndat la închisoare, are un al doilea urmărit penal şi e condus tot de un condamnat cu suspendare.

FSN-FDSN-PDSR-PSD

Pe 22 decembrie 1989, românii aflau de la Televiziunea Română despre constituirea Frontului Salvării Naţionale. Platforma FSN era gândită de oameni precum Ion Iliescu, Petre Roman, Alexandru Bârlădeanu şi Silviu Brucan. În primele zile de aşa-zisă democraţie, FSN a devenit FDSN, a organizat alegeri, dar neînţelegerile au apărut rapid. Curând s-a divizat, Petre Roman a format PD, însă cea mai mare parte a Frontului, cu tot cu electorat, a plecat după Iliescu. Cel care, de altfel, devenea, în 1992, preşedintele României primelor alegeri democrate. Între timp, Iliescu era protagonist, alături de Miron Cozma şi mineri într-o scenă sângeroasă numită “mineriada din 13-15 iunie 1990. “Am găsit la Peneţeu’ droguri, arme, muniţie, maşină de scris automată…, tipărit bani la Peneleu’ “, e una dintre declaraţiile unui miner, în perioada iunie 1990.

“Vă mulţumesc tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile!”, au fost cuvintele istorice ale lui Iliescu, către mineri, tot atunci. În 1993, FDSN se transforma în Partidul Democrației Sociale din România. De-atunci, şi până în 2001, Ion Iliescu a fost singurul câştigător al mai multor competiţii prezidenţiale, omul din partid cu cea mai mare influenţă. “Nu am nevoie de nicio titulatură, eu am BRAND-ul meu! (aplauze frenetice, numele lui Iliescu scandat), e ceea ce a transmis preşedintele de onoare al PSD, cu ocazia alegerilor din partid, din 2010. Istoria mai are multe răspunsuri de dat. Abia anul acesta, instanţa supremă a decis redeschiderea dosarului privind circumstanţele în care s-au produs evenimentele cunoscute sub denumirea generică „Mineriada din 13-15 iunie 1990”. Printre învinuiţi, este şi Iliescu.

Năstase, adică NATO, Zambaccian….

PDSR-ul a fost fost condus din 2001 şi până în 2005 de Adrian Năstase. Partidul şi nu numai îl consideră pe acesta drept cel mai bun prim-ministru al României. Guvernul condus de Năstase în anii de după 2000 a contribuit decisiv la aderarea României la NATO și începutul procesului de integrare în UE. Probleme cu justiţia nu l-au ocolit însă pe acesta. Năstase a fost condamnat de două ori la închisoare cu executare. La prima sentinţă, în 2012, acesta a încercat să se sinucidă.

Geoană, președinte pentru o noapte

Mircea Geoană a condus PSD din 2005 şi până în 2010. A candidat din partea partidului la alegerile prezidenţiale din 2009, dar a fost învins. La finalul turului doi al alegerilor, în seara de  6 decembrie 2009, exit-poll-urile îl dădeau pe Geoană drept câștigător, iar la sediul de campanie al PSD s-a serbat prea devreme victoria. Mircea Geoană s-a văzut președinte și le-a mulțumit tuturor, inclusiv soției, rostind celebra sintagmă: „Mihaela, dragostea mea!”. Numai că la numărătoarea voturilor – care a avut loc în timpul nopții și care a inclus și voturile românilor din diaspora – s-a dovedit că Traian Băsescu a strâns cu peste 70.000 de voturi în plus față de Mircea Geoană, câștigând astfel al doilea mandat de președinte.

Ponta, urmărit penal 

Din 2010, pesediştii l-au avut în fruntea lor pe Victor Ponta. Ponta e al doilea prim-ministru al partidului cu probleme în justiţie. În prezent, acesta e urmărit penal de DNA, dar partidul, ca şi în trecut, nu pare a fi deranjat de asta.

După 25 de ani

La distanţă de 25 de ani, PSD are încă un lider condamnat la închisoare cu suspendare. Chiar şi interimar. E vorba de Liviu Dragnea, care are planuri mari de viitor. “Nu cred că toţi membrii PSD ştiu că împlinim 25 de ani, vom realiza în toamnă un set de documente doctrinare, programatice, acţiuni care să marcheze acest eveniment.”

Istoria tulbure a social-democraţiei în România, ajunsă la vârsta argintului, obligă însă PSD la o reformă reală.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon