PSD – viitorul unui partid de stânga fără ideologie de stânga

-


Toți cei care doresc distrugerea PSD au și n-au dreptate. Au dreptate pentru că PSD este un partid din punct de vedere juridic, dar tot din acest punct de vedere este ușor încadrabil în ceea ce se numește grup infracțional organizat. Și nu au dreptate pentru că lipsa unui mare partid de stânga pe scena politică a unei țări reprezintă un grav pericol. Istoria ne învață că, de câte ori se produce un dezechilibru major între stânga și dreapta politică, formațiunea dominantă tinde să aibă apucături dictatoriale față de întreaga națiune.

Cel mai bun exemplu este tocmai evoluția partidului de care discutăm: în ultimii 30 de ani, în lipsa unei formațiuni de dreapta puternice, PSD a acaparat întreaga societate românească precum un cancer, fapt de unde i s-a tras și numele.

Desigur, în virtutea celor afirmate mai sus despre mafia reprezentată de acest partid, se poate afirma pe bună dreptate că ideologia PSD nu are deloc de-a face cu stânga, ci pur și simplu strict cu interesul de partid. PSD a reușit astfel până acum, într-un mod cât se poate de inspirat, să ascundă acest interes, executând acțiunile tipice ale unui partid de stânga (creșterea salariilor, pensiilor etc.), nu din motive ideologice, ci pentru a-și ține captivi votanții din bazinul său electoral.

Care sunt problemele PSD

  • Problema PSD este că acest bazin electoral se rarefiază pe zi ce trece. Nu este o noutate că acest partid are numeroși votanți mai vârstnici, ori aceștia, conform ritmului naturii, încep să se îndrepte treptat mai degrabă spre urna cu cenușă, decât spre cea de vot. Apoi, tot acest fenomen dramatic al migrării românilor în străinătate s-a întors rapid împotriva PSD, chiar dacă, teoretic, majoritatea dintre cei plecați (persoane cu studii medii, din mediul rural) făceau parte din bazinul electoral PSD. Acești oameni deveniți muncitori, agricultori, îngrijitori șamd în Europa de Vest au dat nas în nas cu bunăstarea și civilizația oferită oamenilor de partidele din țările adoptive și au realizat că o găleată, o pungă și o sticlă de ulei reprezintă puțin, mult prea puțin pentru un vot.
  • O altă problema a PSD este ieșirea din ce în ce mai mare a oamenilor la vot, în special a celor din mediul urban, acolo unde primarul – omul de bază de la capătul dindărăt al PSD – nu prea mai are forță de convingere: poți obliga o comună de două mii de locuitori să voteze cu un partid, dar nu poți obliga un oraș cu o sută de mii de locuitori să voteze cum vrei tu. În mediul urban, nu există pur și simplu posibilitatea de a pune pe grătar suficienți mici și de a deschide suficiente capace de bere pentru a mulțumi pe toată lumea. Revenind la creșterea prezenței la vot din ultimii ani este evident că asistăm la o creștere a conștiinței publice la români, ceea ce este perfect de înțeles: nu avem încă sutele de ani de democrație ale altor popoare, dar totuși au trecut și la noi vreo trei decenii din momentul începerii Revoluției Române.

Acestea fiind zise, PSD nu are decât o singură posibilitate de evoluție: să se reformeze masiv într-o perioadă de timp îndelungată.

Precum se observă, am omis intenționat reformarea acestui partid într-un timp scurt, așa cum aruncă praf în ochii opiniei publice conducătorii vechi de două zile ai PSD. Aceasta pentru că acest lucru este imposibil.

Încrengătura clientelei politice a baronilor județeni și puterea acestora în structurile centrale de conducere a PSD fac imposibilă reformarea acestui partid prin intermediul unui om de stânga „luminat”, fără ca acesta ori să fie mânjit și șantajabil la rândul său, ori să fie la cheremul unor indivizi de ale căror nedreptăți sunt revoltați românii din majoritatea județelor țării.

Astfel, indiferent cine va fi liderul PSD în viitor, acest partid va fi înlănțuit în jurul plafonului de maxim 20% în următorii ani, urmând ca în 10-15 ani, tot ceea ce este putred să fie tocat treptat de o justiție pusă sub presiune de o societate civilă din ce în ce mai emancipată. PSD va fi astfel forțat treptat-treptat să se reformeze în mod real, însă acest lucru nu se va întâmpla decât la capătul unui drum foarte lung în pustiu, pe care acest partid îl începe acum.

Revenind la zilele noastre, speranțele noii conduceri a PSD, cum că peste un an, la algerile locale și parlamentare, va reuși să strângă mult mai multe voturi, bazându-se în acest crez nu doar pe erodarea firească la guvernare a PNL, ci și pe primarii din mediul rural – sunt riscante. În primul rând, este greu de crezut că PNL va acumula mai multă ură decât a făcut-o PSD în timpul guvernării sale, în al doilea rând, primarii nu gândesc ideologic, ci își fac propriile lor calcule în funcție de preferințele electoratului care, cum am afirmat mai sus, s-a schimbat mult și în zona rurală.

Așadar, timpul este cheia rezolvării problemei PSD, dar trebuie menționat și că acest timp nu lucrează în favoarea partidului. Ieșirea din copilărie a democrației românești vine și cu cerința existenței unui partid care să își asume ideologic o politică de stânga. Dacă PSD nu se va grăbi, va găsi acest loc ocupat, iar aceasta chiar va însemna sfârșitul acestui partid.

Citește și:

Teodorovici, dezamăgit de ”junta politică” care a preluat PSD

De ce s-au scumpit creditele? Explicațiile consilierului guvernatorului BNR


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.