Putea fi salvat Călin Farcaș, tânărul care a așteptat 2 ani un transplant? Ministrul Sănătății răspunde

-


Decesul lui Călin Farcaș, tânărul de 29 de ani care a murit azi-noapte după ce timp de doi ani a așteptat să-i fie transplantat un plămân, a readus în discuție problema spinoasă a transplantului în România. Într-o intervenție la Digi24, ministrul Sănătății Sorina Pintea a explicat ce a lipsit pentru ca tânărul de 29 de ani să fi avut șansa la un transplant făcut la timp.

”Sunt mâhnită pentru că a decedat. România are un protocol valabil cu Eurotransplant. România chiar a cedat 2 plămâni Eurotransplant. Domnul Farcaș a fost evaluat săptămâna trecută și i s-a dat acceptul de transplant în străinătate în centrele cu care România are un  protocol.

Este un foarte mare semnal de alarmă vizavi de modul cum încurajăm transplantul, Neîncrederea care s-a instalat în urmă cu doi ani a afectat inclusiv viețile pacienților.

Ca să poți face un transplant ai nevoie de organe. Se fac eforturi, dar dacă nu există organe este foarte greu să susții un astfel de protocol.

Marea problmeă este că Agenția Națională de Tranplant, ca și toti factorii, trebuie să conlucreze, iar MS să doteze centrele cu apartură pentru a susține orice tip de transplant”, a declarat Sorina Pintea la Digi24,


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.