Putem verifica online cum sunt cheltuiți banii publici

-


Pentru a crește transparența în domeniul bugetar, toate instituțiile bugetare din România vor fi obligate să încarce pe internet, pe o platformă accesibilă oricui, toate datele privind veniturile și cheltuielile realizate. În prima fază se vor plia noilor reguli doar instituțiile publice, apoi, în termen de patru luni, obligația le va reveni și companiilor de stat și regiilor autonome. Anunțul a fost făcut vineri de ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, în conferința de prezentare a platformei.

Toate instituțiile bugetare din România vor trebui să încarce pe această platformă informații despre cheltuielile și veniturile pe care le au. În acest fel, fiecare dintre noi putem avea acces la bugetele acestor entități, putem vedea toți indicatorii și sumele aferente„, a explicat Anca Dragu.

Ministrul a mai precizat că, prin lansarea platformei, se urmărește atât creșterea transparenței în domeniul bugetar, cât și îmbunătățirea managementului resurselor bugetare și introducerea unor instrumente de verificare și control bugetar complet automatizate.

Platforma va fi implementată în două etape. În prima, va fi permis accesul la toate informațiile despre veniturile și cheltuielile fiecărei instituții publice, la nivel de detaliu și la informații printr-o interfață intuitivă, accesibilă de pe orice calculator sau dispozitiv mobil (tablete, smartphone).

În etapa a doua, care va fi finalizată în două luni, publicul va avea acces la informații referitoare la numărul și structura instituțiilor publice, rapoarte agregate, bugetul aprobat al instituției publice, gradul de angajare a bugetului aprobat (contracte semnate), rapoarte financiar-contabile.

În ceea ce privește companiile de stat și regiile autonome, ministrul Finanțelor a precizat că informațiile despre bugetele acestora vor fi disponibile pe aceeași platformă, într-un termen de patru luni.

Citește și: Olivia Steer l-a înfuriat pe un fost ministru al Educației

UN FOST MINISTRU AL EDUCAȚIEI ÎL FACE PRAF PE UN DEPUTAT PSD ÎN SCANDALUL BEBELUȘILOR DIN ARGEȘ

O tânără a murit după ce a așteptat mai mult de un an pentru un transplant de plămâni


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon