Putin foloseşte banda „Lupilor Nopţii” în acţiunile sale de sfidare a Ucrainei. Kremlinul a intrat într-o nouă eră a înarmării nucleare?

-


După ce a anexat ilegal Crimeea şi a declanşat războiul hibrid din Estul Ucrainei, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin continuă să sfideze Kievul, printr-o propagandă atent construită, prin care să ilustreze măreţia unei Rusii care a renăscut în vremea mandatelor sale succesive. De data aceasta, a venit la Sevastopol (Crimeea) împreună cu celebra sa bandă de motociclişti „Lupii Nopţii”, pentru a participa la un festival dedicat pasionaţilor de motoare. „Lupii Nopţii” sunt fanii săi declaraţi, au legături directe cu GRU şi sunt implicaţi în războiul din Donbass.

 

Putin a venit în Crimeea pe o motocicletă cu ataş produsă de fabricantul rus Ural şi însoţit de autorităţile din Crimeea, printre care şi liderul peninsulei, Serghei Aksionov, care era aşezat în ataşul motocicletei pilotate de Putin. Liderul de la Kremlin nu a mai venit la acest festival din 2010, când Peninsula Crimeea era încă parte a Ucrainei, dar pentru Kremlin miza este uriaşă în contextul schimbărilor de la Kiev, prin alegerea în funcţia de preşedinte a lui Volodimir Zelensky.

Acţiunea propagandistică a lui Putin din Crimeea nu este nouă, ci doar vine să întărească aşa reparaţie istorică din 2014 când a anexat acest teritoriu strategic al Ucrainei, în pofida principiilor dreptului internaţional, iar prin inaugurarea podului rutier şi feroviar din 15 mai 2018 care a unit Crimeea de Rusia.

„Prin decizia voastră, voi aţi arătat lumii întregi ceea ce este o adevărată şi nu o falsă democraţie, aţi venit la referendum, aţi luat decizia şi aţi votat pentru viitorul vostru şi al copiilor voştri. Mai sunt încă multe de făcut în vederea dezvoltării Crimeei şi Sevastopolului. Însă noi o facem, noi vom continua să o facem şi noi vom face absolut totul, pentru că, atunci când suntem uniţi, suntem o mare forţă capabilă să rezolve problemele cele mai dificile”, declara Vladimir Putin. Potrivit acestuia, în epoca sovietică Crimeea a fost retrasă din punct de vedere administrativ din Rusia şi dată Ucrainei.

În schimb, noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski  a declarat la începutul mandatului că prioritatea sa va fi să pună capăt „războiului şi ocupaţiei“ ruse, într-o reacție la decizia Moscovei de a simplifica procedurile de obţinere a paşaportului rus pentru locuitorii din regiunile separatiste. De asemenea, o altă măsură a lui Putin în războiul hibrid din Donbass a fost decretul semnat de acesta în primăvară prin intermediul căruia facilitează acordarea naţionalităţii ruse locuitorilor din regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei (Doneţk şi Lugansk), în replică la noua administraţie de la Kiev.

”Este straniu că această decizie provoacă reacţii negative. Polonia eliberează astfel de paşapoarte pentru polonezi, România pentru români, Ungaria pentru maghiari. Prin ce sunt rușii mai răi decât polonezii, românii sau ungurii?”, se întreba retoric Putin, la summitul de la Vladivostok.

De data aceasta, Putin a apelat la „soldaţii săi de încredere”, fani ai motoarelor Harley Davidson, rock-ului american, pantalonilor mulaţi şi gecilor de piele. „Lupii Nopţii” mai au şi alte pasiuni care se împletesc cu Vladimir Putin şi silovikii Kremlinului, fiind o forţă para-militară, denumită războinicii drumurilor şi definesc Peninsula Crimeea: ca fiind rusă.

În plus, aceştia îl consideră pe Stalin un „mare erou”, iar NATO este văzută drept o „organizaţie criminală”. Gruparea această asociată cu Putin se află în vizorul UE, SUA şi Slovaciei, unde au încercat să îşi deschidă o bază.

„Lupii Nopţii” ar avea între 5.000 şi 7.000 de membri, iar cei interesaţi să se alăture grupării trebuie să îndeplinească trei cerinţe fundamentale: să fie bărbaţi, să fie heterosexuali şi să fie născuţi într-o republică sovietică.  Prietenii lui Putin au fost folosiţi de GRU în luptele din Donbass, luptând în bătălia de la Strikolkove.

Crimeea este un teritoriu „ocupat temporar” de Rusia în viziunea Kievului

În schimb, Ucraina  a taxat dur vizita preşedintelui rus Vladimir Putin în peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014 şi pe care o consideră teritoriu „ocupat temporar”, scrie EFE.

Astfel, vizita lui Putin, survenită sâmbătă, constituie „o violare brutală a suveranităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale” a Ucrainei, susţin autorităţile de la Kiev.

„Intenţiile părţii ruse şi ale presei din această ţară de a prezenta aceste vizite drept vizite obişnuite ale funcţionarilor ruşi în interiorul ţării sunt lamentabile”, potrivit textului unui comunicat de presă, emis de ministerul de Externe Ucrainean.

Crimeea este „parte inalienabilă” a teritoriului ucrainean şi nicio călătorie a niciunui funcţionar rus nu va putea schimba acest statut şi demonstrează doar „ignorarea normelor dreptului internaţional” de către Federaţia Rusă.

În ciuda protestelor Kievului, Rusia a fortificat militar Crimeea şi a închis Marea de Azov odată cu inaugurarea podului feroviar şi rutier, care leagă peninsula de teritoriul rus. Profitând şi de neînţelegerile cu omologul său american, Donald Trump asupra Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF), Putin a intrat într-o nouă eră a înarmării nucleare, astfel încât pericolul este mult mai mare decât a fost în vremea „Războiului Rece”.

Forţele militare ale Rusiei testează o serie de noi arme, printre care şi o rachetă de croazieră cu motor nuclear cu rază „nelimitată” de acţiune, potrivit AFP. De asemenea, oficiali ai ministerului Apărării rus au precizat că a testat racheta de croazieră Burevestnik pe teren şi că acum pregăteşte testele de zbor. În acest context, oficialii militari au relatat că exersează folosirea unui sistem de lasere de mare putere – Peresvet, şi că vor testa drona nucleară subacvatică – Poseidon.

Citeşte şi:

Renzi ar vrea un guvern instituțional, dar Salvini merge pe cartea anticipatelor

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.