Putin înoată spre Brejnev

-


Fotografia ce însoțește acest articol arată ce se va întâmpla cu Rusia. Fotografia e din trecut: este realizată la începutul anilor 1980, adică în ultimii ani de viață ai lui Leonid Ilici Brejnev.

Ce observăm? Temutul Brejnev, părinte al și mai temutei doctrine pe care a definit-o în câteva rânduri  – „când forțele care sunt ostile socialismului încearcă să direcționeze dezvoltarea unei țări socialiste către capitalism, aceasta nu devine numai o problemă a țării în discuție, dar și o problemă și o preocupare a tuturor țărilor socialiste” – și de pe urma căreia Cehoslovacia a fost invadată, iar României era cât pe ce să i se întâmple la fel, ei bine, în fotografie observăm pe Brejnev înotând în căscuţă și colăcel. Și sub paza a doi KGB-iști în slipi.

Numai neputință i se citește pe chipul celui care a făcut totul pentru ca doar moartea să îl despartă de titlul de secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Am făcut această introducere deoarece azi este clar că nu doar comunismul de sine stătător a dus la prăbușirea URSS-ului în 1991, acest lucru întâmplându-se mai ales prin amestecarea lui cu gerontocraţia.

Brejev a murit bătrân: avea 75 de ani. Cu toate acestea, nu era mai bătrân decât Reagan, care a părăsit Biroul Oval tot în anii ’80, la 78 de ani. Însă SUA erau în acele timpuri suprasaturate de tineri ce se bucurau de libertatea de a imagina și dezvolta cum doresc ei tehnologiile pe care azi noi le utilizăm zi de zi. Sfârșitul anilor ’70 și prima jumătate a anilor ’80 a fost perioada în care în SUA tineri precum Bill Gates, Steve Jobs și mulți alții, fără să aibă legătură cu statul, creau tehnologii ce puneau apoi presiune pe societate și clasa politică, revoluţionându-le.

Uitându-ne în trecut, putem astăzi spune că aceste energii creatoare, dimpotrivă, l-au forțat pe Reagan să ,,întinerească’’, să se mențină – el și consilierii săi – mereu în contact deschis cu noua lume ce urma să vină. În URSS, dimpotrivă, din cauza lipsei libertății, orice fel de presiune nu putea să vină decât de sus în jos, iar cum gerontocraţia de la vârful conducerii rămăsese tributară impresiei că puterea vine, precum în anii ’50, din arme, evident că toți tinerii de geniu ai acestui stat au fost forțați să dezvolte arme și nimic altceva.

Este limpede că nici lui Reagan și nici lui Brejnev nu i-ar fi dat vreodată prin cap că un PC, un soft și o rețea de calculatoare vor revoluționa umanitatea, însă primul a condus un stat care a dat libertatea unor oameni să le treacă așa ceva prin cap, iar celălalt a condus o dictatură.

Războiul Rece nu a fost câștigat de rachete, ci de ecranul de pe care acum citiți acest text.

Am spus toate acestea pentru a explica pe înțelesul tuturor ce se întâmplă în aceste zile în Rusia. Demisia lui Medvedev și modificarea Constituției sunt doar pași pe drumul reținerii lui Vladimir Putin la putere, chiar și după ce acestuia îi va expira ultimul mandat de președinte. Făcând o paranteză aici, este clar că din diferite motive varianta cu Putin președinte al unei structuri politice ce ar fi cuprins Rusia și Belarusul, sau cea cu mărirea numărului de mandate de președinte, sau chiar cea ,,chinezească’’, a ,,președintelui pe viață’’, au eșuat.

Singura șansă a lui Putin de a-și păstra puterea într-o Rusie în care nemulțumirile (dar și pretențiile) față de clasa politică au crescut este să se retragă spre funcția de prim-ministru, toate scamatoriile politice din aceste zile fiind menite să ducă la umflarea puterii politice pe care prim-ministrul Rusiei o are, putere care din 2024 urmează s-o utilizeze Putin.

Problema lui Putin este că el se apropie de 70 de ani. Indiferent de propaganda ce îl prezintă pilotând avioane, motodeltaplane, mini-submarine, motociclete, șamd, este o chestiune de timp până când va ajunge și el la stadiul de înnotător cu colăcel și căscuță. Iar acest lucru se va întâmpla într-o perioada extrem de ,,tensionată’’ din punct de vedere tehnico-științific.

Umanitatea face în aceste momente primii pași spre dezvoltarea unor tehnologii ce vor marca întreaga noastră evoluție de acum înainte. Vorbim despre inteligența artificială, nanotehnologia, printarea 3D și sute de alte tehnologii care astăzi țin încă de science-fiction, dar în următoarele decenii vor revoluționa agricultura, transporturile, arhitectura, electronica, medicina, chimia, șamd.

Și desigur că Vladimir Putin este informat de toate acestea și binențeles că ne putem deja imagina un orășel secret din Siberia unde țarul de la Kremlin pune biciul pe cercetătorii ruși, ca să dezvolte inteligența artificială într-un mod identic, cum acum niște decenii altcineva punea biciul pe alții să dezvolte rachete mai bune.

Putin însă, ca și Brejnev, nu poate înțelege (sau nu are răgazul istoric de a înțelege) un lucru simplu: creația, fie ea artistică sau științifică, nu se poate face cu biciul. Sau se face, dar rămâne în urmă.

Citește și:

Ion Raţiu, un destin închinat României. „Omul este în centrul societăţii şi totul se învârte în jurul lui”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.