Putin vs Trump, ediția de iarnă. Cum joacă cei doi în războiul de imagine

-


Avertismentul lui Vladimir Putin de acum două zile, conform căruia războiul va continua în estul Ucrainei câtă vreme autoritățile actuale vor rămâne la putere, nu este de bun augur pentru România. Motivul declarațiilor belicoase ale președintelui Rusiei are însă circumstanțe atenuante: Putin încearcă să-și păstreze un ascendent asupra agendei politice internaționale, într-o perioadă în care Trump, orice ar face, acaparează instant atenția publicului de pretutindeni.

Se știe, în secolul XXI, pe lângă trupele de uscat, aviație și marină, PR-ul poate fi o categorie de forțe armate. Iar ultima găselniță a președintelui SUA, cea a anulării întâlnirii cu Putin la summitul G20 din Argentina pe fondul situației din Marea Neagră, este cu bătaie directă la imaginea Rusiei și mai ales a liderului acesteia.

Iar ca o măsură de contracarare cât mai puternică, după amenințarea de mai sus a Moscovei, alte ordine de la Kremlin au fost date, unele, vom vedea, nu foarte ortodoxe.

Lansarea rachetei antibalistice – o cacealma tipic rusească

În primul rând, ca din senin, Rusia a anunțat că a lansat cu succes o rachetă antibalistică „îmbunătăţită” în poligonul de testare din Sarî-Şagan, din Kazahstan. De subliniat rapiditatea „răspunsului”, președintele Rusiei nepărăsind încă summitul G20 când motorul rachetei antibalistice „îmbunătățite” a fost pornit. Având însă în vedere afinitatea rușilor pentru propagandă și mai ales perioada anume a lansării rachetei, cel mai probabil „îmbunătățirile” acestei rachete reprezintă o pură ficțiune.

Concluzia mea este cu atât mai îndreptățită cu cât din filmul de prezentare al lansării rachetei antibalistice se observă un lansator pentru rachete de tip A-135, intrate în dotare armatei ruse la o dată relativ recentă pentru acest tip de muniție (1995) și produse într-un număr de până la 70 de exemplare, toate repartizate în cadrul a cinci baterii de lansare dispuse în jurul Moscovei, conform Tratatului Antibalistic semnat în 1972 între SUA și URSS.

Orice „îmbunătățire” a acestui tip de rachete este greu de crezut tocmai datorită faptului că, în prezent, în uzinele firmei rusești Almaz-Antey se află deja în dezvoltare racheta antibalistică A-235, cu performanțe net superioare lui A-135.

Dacă A-235 va fi dată în folosință la timpul estimat, adică în următorul deceniu, rămâne de văzut. Cel mai probabil, având în vedere situația economică acutală a Rusiei, programul va întârzia. Una peste alta, avem de-a face și în această situație cu o cacealma tipic rusească, ce combină viclenia cu agresivitatea pentru a-i ingrozi pe cei slabi de înger. Nu am fi foarte departe de adevăr dacă am preciza și că, în defavoarea acestui tip de strategie, cel mai potrivit este un simplu proverb românesc: „fiecare pasăre pe limba ei piere!”

Până să trecem la o altă păcăleală a Moscovei, ce a venit la pachet cu cea amintită mai sus, ar fi interesant să facem o mică paranteză pentru a dezvolta un amănunt al Tratatului Antibalistic din 1972. Astfel, în cadrul Tratatului se stipulează că fiecare stat are la dispoziție un singur obiectiv pe care îl poate apăra împotriva atacului cu rachete balistice. SUA au ales o baza militară din nordul țării. Rușii au ales Moscova. De remarcat slăbiciunea acestui popor pentru capitala lor, pe care erau cât pe ce s-o piardă în cel de-al doilea război mondial: cu siguranță că această slăbiciune a Rusiei va fi folosită de către dușmanii ei din secolul XXI!

Afacerea „Trump Tower din Rusia”

Revenind la subiectul articolului, ce-a de-a două lovitură de imagine prin care Putin a catadicsit să-l atace pe Trump a fost afacerea ,,Trump Tower din Rusia’’. Astfel, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, a confirmat – ce coincidență! – tot în timpul Summitul G20, că un reprezentant apropiat al preşedintelui american Donald Trump s-a aflat în contact cu Kremlinul în legătură cu proiectul de construire a Trump Tower în Rusia înainte ca Donald Trump să devină preşedinte.

Este demn de semnalat că acest atac rusesc la președintele Trump are două paliere. Unul tactic, ce dă apă la moară scandalului din aceste zile în care Michael Cohen, fostul avocat al președintelui american Donald Trump, pledează vinovat pentru că a mințit Congresul în ceea ce privește afacerile imobiliare din Rusia ale actualului președinte american, și unul strategic, ce agită spiritele celor ce îl privesc pe Donald Trump ca pe un președinte ce ascunde relații mult prea apropiate cu Putin.

Ei bine, chiar dacă avalanșa de atacuri rusești la adresa liderului de la Casa Albă infirmă această ipoteză, controversele legate de afacerile derulate de Trump înainte de a deveni președinte îl vor urmări și în viitoarea campanie electorală. Desigur, nu putem încheia aceste constatări fără a preciza că implicarea Partidului Democrat și a trusturilor de presă afiliate acestuia în campania de denigrare a lui Trump este masivă și va continua până la plecarea de la Casa Albă a reprezentantului Partidului Republican.

În încheiere, menționez că legăturile actuale dinte SUA și Rusia sunt cel mai corect  evaluate de către secretarul american al apărării, Jim Mattis: „Avem de a face cu cineva în care pur şi simplu nu putem avea încredere”.

Citește și:

Război la Marea Azov. Rusia a adus 29 de sisteme anti-navă și pregătește ample manevre navale

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.