R. Moldova, din nou la „sânul Mamei Rusia”. Demisia lui Plahotniuc de la vârful PDM şi eşecul SIE din spaţiul dintre Prut şi Nistru

-


Retragerea lui Vladimir Plahotniuc de la conducerea Partidului Democrat din Moldova (PDM) nu ar trebui să fie o surpriză pentru Chişinău sau Bucureşti, în contextul în care Kremlinul a revenit în forţă prin prisma alianţei „în contra naturii” formate din Blocul ACUM şi PSRM, care asigură guvernarea statului frate dintre Prut şi Nistru. În ecuaţia politică din R.Moldova, retragerea lui Plahotniuc din prim-planul PDM demonstrează faptul că nu mai are nici un interes să joace activ în perioada imediat următoare, iar oamenii săi din PDM vor avea libertate deplină să negocieze o „posibilă balansare” a scenei politice, în funcţie de cine îi va garanta acestuia libertatea şi integritatea (PSRM sau Blocul ACUM), în contextul alegerilor locale din 20 octombrie.

 

După cum am mai precizat şi-n articolele precedente despre situaţia de la Chişinău, Bucureştiul este scos din schemă şi nu are cum să mai influenţeze pentru moment  „puterea moscovită”, care luptă să preia puterea instituţională, sub atenta supraveghere a celui mai anti-român, european şi unionist personaj din R.Moldova, Igor Dodon. MAE şi SIE ar fi trebuit să ofere în tot acest răstimp o serie de răspunsuri factorilor de decizie de la Bucureşti (în cadrul unui CSAT exclusiv pe cazul R.Moldova) însă preşedintele, premierul şi o serie de politicieni preferă să arunce pe piaţă o serie de mesaje seci, lipsite de conţinut, cum că R.Moldova va continua să fie pe axa UE, deşi Rusia defilează pe deplin la vârful statului moldav.

Din păcate, perspectiva europeană a Chişinăului s-a năruit odată cu furtul miliardului de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), şi  a balansului între EST şi VEST cu care Plahotniuc a încercat să mintă factorii de decizie globali, cum că el ar fi fost „singurul personaj cu care se putea negocia, orice, oricând şi oriunde”. Dar ceea ce constatăm cu toţii astăzi în plină vara caniculară este că Rusia nu a abandonat niciodată R.Moldova, iar situaţia încă netranşată din Donbass a determinat-o să schimbe tactica şi optica în chestiunea debarcării lui Plahotniuc de la butoanele puterii la Chişinău, şi a reuşit acest lucru graţie: Blocului ACUM.

Prin retragerea lui Plahotniuc de la şefia PDM-ului, scena politică de la Chişinău va căpăta noi valenţe până în toamnă întrucât „oamenii oligarhului” vor ieşi la negocieri şi vor schimba balanţa puterii, în contextul în care lupta pentru şefia formaţiunii nu cred că ar mai putea schimba optica trasată de fugarul Plahotniuc.

Ieşirea la rampă a lui Dumitru Diacov, omul de taină al oligarhului, demonstrează situaţia fără ieşire în care se află formaţiunea: „Salut decizia lui Vlad Plahotniuc de a depune mandatul de președinte al PDM. Este o decizie matură și responsabilă. Pentru a evita orice speculații, declar cu toată responsabilitatea că nu am de gând să mă implic în lupta pentru funcția de președinte al partidului. Deși nu sunt indiferent de soarta partidului și cine trebuie să vină la cârma lui în situația deloc nu simplă de astăzi!”.

În momentul de faţă, Plahotniuc a devenit „un trofeu pentru Dodon şi silovikii de la Kremlin” care vor face tot ce le va sta în putinţă, pentru prinderea sau eliminarea acestuia, dacă nu se vor înţelege asupra preţului pe care trebuie să-l plătească. Pentru moment, „oligarhul cel bun” a cedat puterea politică şi partidul, dar a rămas cu averea şi cu numeroase pârghii la nivelul central al instituţiilor de forţă ale statului moldovean.

Depinde în primul rând de amplitudinea pe care Rusia o va impune în perioada imediat următoare, sub masca dez-oligarhizării dacă îl vor acuza oficial pe Plahotniuc pentru o serie de „manevre” pe care acesta le-a făcut în perioada 2009-2019.

Unul dintre oamenii cheie care l-ar putea înfunda pe Plahotniuc pe calea justiţiei este fostul premier Vlad Filat, care deşi din puşcărie s-a arătat binevoitor în a colabora cu „oamenii guvernării moscovite”, este ţinut încă în aşteptare. O palmă pe care Rusia a dat-o Guvernului declarat pro-european al Maiei Sandu a fost cu ajutorul Justiţiei moldovene, care i-a anulat săptămâna trecuta sentinţa „hoţului în lege”, Renato Usatâi.

Cu un Usatâi liber ca pasarea cerului prin Moldova şi Dimitri Kozak în postura de comis voiajor între Kremlin-Tiraspol-Chişinău, R.Moldova se întoarce sau mai bine spus s-a întors către „Siberiile lungi”. Dar ce va face statul român prin oamenii săi încă prezenţi în spaţiul dintre Prut şi Nistru? Nimic, cel mai probabil, vom fi din nou spectatorii unei „drame geopolitice” din care ne vom trezi cu Rusia vecinul nostru de la Prut.

Oare domnul Gabriel Vlase de la pupitrul SIE ce explicaţii are în tolba sa vastă de cunoştiinţe geopolitice despre asaltul politic al Federaţiei Ruse la vârful statului frate din Prut şi Nistru? Poate, că aceste rapoarte au fost trimise din vreme, şi s-au pierdut prin dulapurile de la Cotroceni, însă pentru moment R. Moldova s-a reîntors la „Maica Rusia”.

Dincolo de declaraţiile unor politicieni cocoţaţi în plenul comunitar ca să facă jocurile subterane ale altor organisme supra-statatele, cu privire la sprijinul UE faţă R.Moldova, rămânem cu frustrarea că o nouă cortină de fier „se va instaura treptat la Prut”. Poate că din aceste rânduri musteşte un pesism faţă de impotenţa unui stat fără busolă în raport cu REUNIREA, însă acum după retragerea lui Plahotniuc, ce motive ar mai avea Igor Dodon să nu încerce debarcarea Blocului ACUM de la guvernare, în contextul în care deţine controlul Armatei şi al Serviciilor Secrete?

Şi atunci mai rămân o serie de întrebări pertinente: Pentru ce aţi făcut toate aceste lucruri doamnă Maia Sandu? Cine v-a păcălit să intraţi într-un joc politic demn de  celebra ruletă rusească? Occidentul, SUA sau oportunismul?

PS. Răspunsurile le vom găsi singuri până în iarnă. Restul este doar cancan şi istorie…!!

 „Diminuarea substanțială a pericolului revenirii lui Plahotniuc în fruntea sistemului de guvernare va fi semnalul declanșării răzmeriților în interiorul acestei alianțe situaționale. Pericolul regenerării politice a oligarhului rău este cheagul acestei guvernări nefirești sau cum a fost ea deja poreclită – monstruoasă”, a subliniat analistul politic, Anatol Țăranu, pentru Curentul.md.

Citeşte şi:

Medicii fac gărzi pentru bani? Interviu cu medicul Livia Davidescu

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.