Radulian: „Vom avea, din păcate, și un cutremur mai mare”

-


Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizica Pământului (INFP), a susținut după cutremurul de duminică dimineață că, deși nu se poate spune când, va urma și un cutremur mai mare.

 

Despre cutremurul care a zguduit destul de serios cea mai mare parte a țării, Radulian a spus că „este un cutremur normal pentru zona Vrancea”.

„Era de așteptat și a venit pe un fond de o activitate mai scăzută și după o acumulare de energie. Are și un efect benefic, întrucât a eliberat energia care s-a strâns. Cel mai mare cutremur s-a produs anul acesta în aprilie, dacă îmi aduc aminte, și a avut 4.7. Ceea ce noi numim normal sunt cutremure de peste 4.0. Dacă ne comparăm cu acum doi ani, e clar că activitatea a fost mai slabă anul acesta. Cutremurul a apărut ca reacție la această acumulare de energie. Vom avea, din păcate, și un cutremur mai mare. Ne putem aștepta oricând. Nu putem spune momentul, iar oamenii trebuie să fie pregătiți. Zona Vrancea are un anumit regim seismic iar la intervale de zeci de ani putem avea cutremure de 7. Zona Vrancea este la intersecția dintre trei plăci. Ele sunt în coliziune, dar nu mai sunt active la suprafață, iar presiunea nu mai e atât de puternică. Dar această coliziune a determinat ca una din plăci să se scufunde în adâncime”, a spus Mircea Radulian, citat de Click.ro.

În opinia sa, autoritățile trebuie să consolideze lucrările de infrastructură care, în prezent, au probleme.

Citește și:

Lista unităților de învățământ cu risc seismic

O pagină de Facebook a „prevestit” cutremurul din 28 octombrie încă din 15 august


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.