Rafila, un nou avertisment pentru români: „Dacă nu facem nimic, suntem ca în Miorița. E o baladă foarte frumoasă”

-


Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, susţine, că nu sunt multe motive să credem că se va opri trendul de creștere a cazurilor de COVID-19 în România, înregistrat de 8 săptămâni, dacă nu se va schimba radical unele lucruri, în principal modul în care autoritățile transmit mesajele către populație.

”Nu ştiu să vă răspund. Mi s-a mai pus în ultimele zile această întrebare şi au fost diverse predicţii de o săptămână, trei săptămâni. Dacă nu se schimbă câteva lucruri importante în ceea ce priveşte abordarea din perspectiva sănătăţii publice şi din perspectiva mesajelor care se transmit oamenilor, cred că nu avem foarte multe motive să credem că acest trend se schimbă”, a declarat medicul Alexandru Rafila, la postul Digi 24.

Potrivit acestuia, sunt 8 săptămâni de creștere a numărului de îmbolnăviri, de la o medie zilnică de 120-130 de cazuri, la peste 1.000.

„Dacă autoritatea locală, de exemplu, primarul, spune că această carantină nu e necesară, că e abuzivă, că încalcă drepturile, atunci se intră într-o spirală care nu face altceva decât să alimenteze mai multă neîncredere, mai puțin respect pentru reguli și pe termen mediu s-ar putea chiar să avem efecte negative și, din cauza asta, ostilizarea populației trebuie foarte bine studiată, astfel încât să nu se întâmple și, chiar dacă sunt localități care intră în carantină, oamenilor ar trebui să li se explice că aceasta este făcută în interesul comunității lor, nu împotriva comunității. Dacă nu facem nimic, suntem ca în Miorița. E o baladă foarte frumoasă, singurul lucru care nu-mi place e că ciobanul scria doar scrisori de adio și nu făcea nimic ca să se apere. Noi trebuie să învățăm să ne apărăm, cred că e extrem de important acest lucru, și să ne apărăm din timp, nu când lupta devine inegală”, a adăugat Alexandru Rafila.

Acesta a mai spus că dintr-o sută de cazuri de îmbolnăvire unul este generat numai de aerosoli.

„Și atunci iau următoarele măsuri – nu mai folosesc aerul condiționat, nu mai zbor avionul – e, impactul este, de fapt, mult mai mare. E disproporționat. Și de aceea eu nu aș vrea să discutăm foarte mult despre aceste lucruri care sunt teoretice, marginale. Sunt posibile pentru că în biologie nu o să spui niciodată «dom’le, nu există chestiunea asta!». Da, există, se poate să existe aerosoli care infectează dar numai unele persoane care au, știu eu o anumită predispoziție sau un număr mai mare de celule cu receptori specifici pentru virusul respectiv. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mă concentrez pe această cale marginală de transmitere. Eu cred, și dovada este foarte clară – purtăm mască și stăm la distanță, ținem lucrurile sub control”, a subliniat reprezentantul României la OMS.

1104 de noi cazuri de coronavirus şi 19 decese au fost înregistrate luni în România în ultimele 24 de ore, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 era de 6.876, iar 17 dintre decesele consemnate au fost ale unor pacienţi cu comorbidităţi.

Citeşte şi:

Coaliţia toxică şi bătălia pentru putere. Rareş Bogdan: „Nu ne temem de moţiune! PSD nu mai este demult ceea ce era pe vremea lui Năstase”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.