Rafila, un nou avertisment pentru români: „Critice vor fi probabil ultimele două luni ale acestui an: noiembrie şi decembrie”

-


Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a declarat că, joi seara, la postul Digi 24, va urma un val doi al infectărilor, iar „critice vor fi probabil ultimele două luni ale acestui an când se estimează la nivelul regiunii europene o creştere importantă a numărului de cazuri”. De asemenea, acesta a mai subliniat că spre jumătatea anului viitor pandemia ar putea fi controlată dacă va exista un vaccin eficace.

”Părerea mea este că dacă ne vom referi la valul doi, acest val, din ceea ce ştiu şi de la OMS, critice vor fi probabil ultimele două luni ale acestui an – noiembrie şi decembrie, când se estimează la nivelul regiunii europene o creştere importantă a numărului de cazuri. Şi odată cu venirea sezonului rece, cu desfăşurarea activităţilor mai mult în spaţii închise, mai puţin în spaţii deschise, există acest risc. Şi dacă populaţia nu va fi suficient de antrenată, ca să spun aşa, în respectarea acestor măsuri de distanţare, sigur că se poate ajunge şi la un al doilea val, dar în niciun caz nu putem discuta de ani de zile de evoluţie a acestor valuri pandemice. Mai degrabă s-ar putea să asistăm spre jumătatea anului viitor la începutul controlului acestei boli, numai dacă vom avea la dispoziţie un vaccin care să fie suficient de eficace încât să oprească transmiterea, mai ales la categoriile cu risc”, a declarat medicul Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, creştere care s-a oprit spre sfârşitul lunii august.

„De vreo 3, 4 săptămâni, avem o medie zilnică în jur de 1.200 de cazuri, iar acest lucru se observă cel mai bine dacă studiem datele pe care le furnizează zilnic Centrul european de control al bolilor şi suntem la valoarea aproximativă de 85 de cazuri la o sută de mii de locuitori incidenţă cumulată şi ne-am oprit la această valoare, cum spuneam, de vreo 3 săptămâni. Dacă vom reuşi să nu depăşim cu 10, 15, 20 la sută această valoare în perioada următoare, având în vedere că se reiau şcolile, o serie întreagă de alte activităţi care s-au reluat, şi ulterior să ajungem pe un trend descendent, cred că o să fie suportabil pentru sistemul de sănătate şi cred că şi pentru populaţie, pentru că în momentul de faţă populaţia este puţin dezorientată, nu ştie ce să creadă, informaţiile sunt contradictorii. Unii spun că va fi o explozie de cazuri, alţii spun că va fi o scădere”, a explicat reprezentantul Românie la OMS.

România va atinge cel mai probabil vineri pragul de 100.000 de infectări cu COVID-19 de la începutul pandemiei şi până astăzi, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate 1.380 de cazuri noi de COVID-19. Este cel mai mare număr de infecții cu coronavirus raportate săptămână aceasta, iar pe teritoriul României au fost confirmate, joi, 99.684 cazuri de persoane infectate cu COVID-19.

Citeşte şi:

România, aproape de 100.000 de infectări cu COVID-19. Medicul Virgil Musta: „Virusul nu iartă şi nu ştie din ce categorie socială facem fiecare parte”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.