Rafila îi linişteşte pe români. „Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii”

-


Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila susţine că la intrarea în magazine și instituții ale statului nu se efectuează termoscanare, ci doar se măsoară temperatura.

„Nu e vorba de termoscanare. Este vorba de măsurarea temperaturii. Termenul utilizat de termoscanare induce nesiguranță celor care se tem că se găsește ceva la persoana care e investigată. Termoscanarea nici măcar nu are legătură cu aceste aparate de măsurat temperatura individual, sunt niște dispozitive de mari dimensiuni care măsoară temperatura pentru persoane care trec prin anumite culoare, gen aeroport, gări, instituții cu trafic mare de persoane”, a declarat Alexandru Rafila, la postul Digi 24.

Potrivit acestuia, termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii.

„Dacă folosim un termen mult mai simplu – măsurarea temperaturii de la distanță, o parte din neliniști o să dispară, lumea nu cred că o să-și închipuie că se poate obține altceva decât o temperatură corporală, care în mod normal e până la 37 grade.  Trebuie să explicăm oamenilor. Una dintre principalele elemente pe care nu le luăm în considerare când luăm foarte multe decizii e să le pregătim înainte, să le explicăm oamenilor cu ce tip de aparate se face, dacă personalul a fost instruit. Trebuie să oferi informații, să dai încredere că nu li se întâmplă altceva decât că li se măsoară temperatura. Asta ar fi ordinea firească a lucrurilor, întâi să faci campanie de informare, apoi să iei decizia, de multe ori facem invers și ne gândim cum să reparăm lucrurile, probabil aici mai e încă de lucru”, a adăugat Alexandru Rafila.

De asemenea, acesta a mai spus că evoluţia pandemiei de coronavirus în România se menţine pe o pantă descendentă, iar la sfârșitul acestei săptămâni se va vedea dacă primele zile de relaxare au influenţat transmiterea bolii într-o măsură semnificativă.

„Suntem încă în pandemie, aşa că specialiştii lucrează la identificarea unor tratamente care să dea rezultate. Institutul Matei Balş, Spitalul Victor Babeş şi Spitalul Militar Central, toate unităţi sanitare din Capitală, vor intra într-un studiul clinic numit Solidarity desfăşurat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în peste 30 de state. Pentru imunizarea populaţiei pe scară largă este nevoie de un vaccin. 8 seruri imunologice sunt deja în faza a doua de testare, în acest moment în întreaga lume. Cel mai devreme la jumătatea anului viitor vom avea un astfel de vaccin, spun specialiştii”, a conchis Alexandru Rafila.

La Institutul Cantacuzino au fost obţinute primele informații asupra întregului genom al virusului SARS-CoV-2 identificat în România. Concret, s-a analizat dacă virusul întâlnit la pacienţii de aici a suferit mutaţii, prin comparaţie cu alte ţări. S-a stabilit o identitate de 99.95% cu tulpina izolată în orașul Wuhan din China şi de 99,97% cu tulpini identificate în ţări din Europa. (Austria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Spania)

Concluziile analizei de la Institutul Cantacuzino sunt introduse într o bază internaţională de date în care cercetători din întreaga lume pun rezultatele cercetătorilor pe care le fac.

Citeşte şi:

STUDIU. Maimuţele dezvoltă o imunitate protectoare împotriva COVID-19


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.