Ramsay, jurnalistul spion care l-a salvat pe Stalin şi a schimbat soarta războiului

-


Richard Sorge, nume de cod: Ramsay (1895 – 1944) a fost poate unul dintre cei mai buni spioni din timpul celui de-al doilea război mondial, care sub acoperirea de jurnalist a „lucrat” pentru GRU în Japonia. Informaţiile preţioase pe care Sorge le-a obţinut graţie reţelei sale informative de la Tokyo l-au salvat pe Stalin, şi implicit au schimbat radical soarta celui de-al doilea război mondial.

sursa foto: famous people

 Richard Sorge s-a născut în Sabunchi, un cartier al capitalei Azerbaidjanului (Baku), în Imperiul Ţarist, fiind unul din cei nouă copii ai inginerului de mine german, Wilhelm Sorge, şi al soţiei acestuia de origine rusă, Nina Semionova Kobieleva.

Familia acestuia s-a mutat în Germania când acesta avea trei ani. În adolescenţă, Sorge a luptat pentru Germania în primul război mondial, experiență care l-a marcat profund şi l-a transformat într-un militant pentru pace. În 1919, dezamăgit de situaţia economică şi politică a Germaniei, acesta s-a înscris în Partidul Comunist German şi-n 1924 a ajuns la Moscova, din postura refugiatului politic în cautarea azilului politic, şi a lucrat pentru Comintern, ca mai apoi să ajungă în rândurile GRU (Serviciul de Spionaj al Armatei Sovietice).

În septembrie 1933, Richard Sorge alias Ramsey a ajuns la Tokyo sub acoperirea de jurnalist, profesie cu care era familiarizat din Germania. O scurtă perioadă de timp, acesta a spionat la Shanghai pentru GRU, iar misiunea din spaţiul nipon era cea mai importantă pentru acesta, întrucât trebuia să informeze permanent Kremlinul despre potenţialele ameninţări ale Japoniei, după ce aceasta invadase în 1931 provincia Manchuria din China.

Sorge, cetățean german, ajunsese la Tokyo să spioneze pentru URSS în numele originii sale ruseşti. Aici, Richard Sorge şi-a construit foarte atent acoperirea prin aderarea la principiile nazismului, devenind în scurt timp expert în probleme japoneze.

Graţie unor abilităţi înăscute şi al unor capacităţi intelectuale deosebite, Sorge s-a infiltrat cu succes în rândul diplomaţilor germani de la Ambasada din Tokyo şi l-a inclus în reţeau sa pe colonelul Eugen Ott, atașatul militar german, care s-a dovedit cel mai important informator al reţelei sale.

În schimb, Ott a apreciat perspectiva obiectivă a analizelor lui Sorge asupra chestiunilor japoneze și l-a făcut consilier personal. Din această postură, Sorge a avut acces la informații clasificate și chiar a  transcris pentru şefii săi de la GRU rapoartele pe care Ott le-a trimis la Berlin. În 1938, Ott a ajuns ambasador la Tokyo, iar Sorge a căpătat o influenţă mare în rândul diplomaţilor germani.

Dar acesta nu s-a mărginit numai la spionajul din cercurile diplomatice germane întrucât a reuşit să îl includă în reţea şi pe Ozaki Hotsumi, jurnalist şi simpatizant comunist, care deţinea informaţii importante din rândul Guvernului nipon.

Ozaki Hotsumi, pionul central al reţelei informative a lui Sorge

Ozaki a fost o perioadă de timp consultant şi consilier al cabinetului primului ministru Konoe Fumimaro. Din această postură, Hotsumi i-a furnizat lui Sorge informaţii clasificate din rândul apropiaţilor premierului japonez.

sursa foto: mainichi.jp

Pentru un spion, Sorge a avut un stil de viață extravagant marcat de băutură, sex şi femei în Tokyo, reuşind să spioneze şapte ani pe tărâm nipon şi chiar să locuiască în apropierea sediului  Tokubetsu Kōto Keisatsu, un fel de serviciu secret care controla partidele politice şi jurnaliştii.

În primăvara anului 1936, Sorge a trimis o știre la Moscova, auzită de la Ott, despre negocierile secrete ale Germaniei cu Japonia privind un tratat anticomunist – Pactul Anti-Comintern, care urma să fie semnat în luna noiembrie a aceluiași an.

Stalin, cunoscând implicațiile militare ale Acordului, se temea că tratatul va conduce la un război pe mai multe fronturi împotriva URSS-ului din partea Germaniei şi Japoniei, căruia nu i-ar fi putut supravieţui. Cel mai probabil informaţia lui Sorge a determinat semnarea Pactului Ribbentrop -Molotov din august 1939, ca modalitate de prevenţie al unui atac simultan împotriva URSS.

La sfârșitul anului 1940, Sorge începuse să trimită la Kremlin informaţii  despre forțele germane care se concentrau în apropierea frontierei rusești. Oamenii din jurul lui Stalin s-au îndoit de veridicitatea informaţiilor sale şi nu au luat nicio măsură de apărare.

Sorge a continuat în zadar să alerteze Moscova despre premisele unei invazii militare iminente, trimițând o ultimă informare de la Tokyo, cu o zi înainte ca Hitler să ordone la 22 iunie 1941 startul campaniei împotriva URSS, Operațiunea Barbarossa. Asaltul german a fost devastator pentru Stalin care a fost disperat să afle dacă şi Japonia intenţiona să atace prin Extremul Orient.

Sorge a fost la curent cu planul Guvernului nipon care decisese ca atacul împotriva URSS să fie o opţiune secundară deşi Germania ceruseră Japoniei să îi atace pe ruşi din Extremul Orient. Informaţiile acestuia au fost cruciale înaintea bătăliei pentru Moscova întrucât i-a permis lui generalului Gheorghi Jukov să îşi deplaseze trupele în Siberia unde a avut timpul necesar reorganizării şi pregătirii contraatacului.

A doua informație importantă trimisă de Sorge la Kremlin a privit apărarea Stalingradului. Acesta l-a avertizat pe Stalin că japonezii aveau să atace URSS-ul în momentul în care germanii aveau să captureze orice oraș important de pe râul Volga. (Victoria germană ar fi însemnat încetarea aprovizionării cu petrol din Baku și cu muniții și alimente trimise de aliați pe ruta Golful Persic – Iran – Azerbaidjan – râul Volga).

Pe de altă parte, serviciile secrete japoneze interceptaseră numeroase dintre mesajele lui Sorge și doar aşteptau momentul propice desconspirării şi arestării acestuia.  Primul, care a fost arestat şi interogat de serviciile secrete nipone la 14 octombrie 1941, a fost Osaki. Pe 18 octombrie 1941 a urmat Richard Sorge care nu a fost schimbat cu alţi spioni întrucât acesta şi URSS au negat că a spionat.

sursa foto: dissensiediscordanze.it

 

Sorge a fost spânzurat pe 7 noiembrie 1944, la 10:20 dimineața împreună cu Ozaki Hozumi. În schimb, Uniunea Sovietică nu a recunoscut oficial serviciile de spionaj aduse de Sorge până în 1964, când a fost decorat post-mortem cu titlul de: „Erou al Uniunii Sovietice”.

 

 

 

 

 

Citeşte şi:

George Blake, cârtiţa KGB care a stârnit admiraţia lui Putin

 

 

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.