Râsu’ Plânsu’. „Moşieru” Tăriceanu, ameninţat cu tribunalul de „diplomatul sub acoperire” Meleşcanu

-


Ieşirea ALDE de la guvernare s-a dovedit o eroare pentru Călin Popescu Tăriceanu întrucât i-a nemulţumit pe mulţi „din partiduleţul plămădit sub pulpana unui PSD”, care nu pare dispus să lase guvernare nici în ceasul al doisprezecelea. Şi ca tabloul politic să capete note de-a dreptul caragialeşti, prin trădarea „diplomatului sub acoperire”, Teodor Meleşcanu. Momit de PSD cu funcţia de preşedinte a Senatului, Meleşcanu este dispus să facă orice ca să devină al doilea om în stat, chiar şi cu preţul unei excluderi.

 

 

Chiar dacă pentru moment Călin Popescu Tăriceanu a răsuflat uşurat şi chiar a clamat public că reuşit să demaşte din vreme „manevra PSD-ului”, prin adoptarea unei rezoluţii de excludere pentru orice va părăsi barca ALDE pentru a rămâne în căruţa psd-istă a guvernării, situaţia acestuia în partid rămâne sub semnul întrebării.

Ajuns la o vârstă onorabilă pe scena politică dâmboviţeană, cu experinţă vastă în diplomaţie şi servicii secrete (SIE), Teodor Meleşcanu pare dispus să treacă peste directiva prietenului şi şefului său de partid, Călin Popescu Tăriceanu, pentru a rămâne în barca puterii, din postura de preşedinte al Senatului. Pentru a nu-i desfiinţa grupul de la Senat, „bătrânul diplomat sub acoperire” a apelat la tertipul autosuspendării din partid, şi  mai nou chiar la varianta instanţei.

De-a dreptul ruşinos, ar spune mulţi dacă i-ar analiza CV-ul şi experienţa acumulată într-o viaţă de om lui Meleşcanu, „însă beţia pentru putere naşte uneori monştri politici”.

„Nu poți să îi interzici sau să îl declari practic exclus dacă va candida la o funcție în Parlament. Cum se poate explica acest lucru? Spuneți-mi și mie?”, a afirmat Teodor Meleșcanu, la postul Digi24.

Întrebat dacă ar ataca în instanță o astfel de hotărâre, Teodor Meleșcanu a răspuns ferm: „Da sigur, nici o problemă. Eu oricum nu sunt adeptul bătăliilor, dumneavoastră sunteți obișnuită că toată lumea când vine sunt bătălii între invitați. Eu cred că trebuie să avem cu toții un spirit de rațiune și de înțelegere a perioadei prin care trecem și nu e o perioadă foarte bună pentru partidul nostru”.

Practic, dintr-un asemenea circ mediatic, ies sifonaţi şi Meleşcanu şi Tăriceanu spre satisfacţia baronilor psd-işti, care se confruntă în aceste zile cu preşedintele Klaus Iohannis, într-un nou război de uzură, miza fiind debarcarea PSD de la butoanele puterii.

Până la o posibilă debarcare, liderii PSD caută soluţii de supravieţuire, cumpără şi vând iluzii grupării anti-Tăriceanu din ALDE, pentru a mai beneficia câteva luni de bugetul statului şi PNLD.

Întorcându-ne la Tăriceanu, acesta pare un defazat în bătălia internă din „partiduleţul său” prin susţinerea la funcţia de preşedinte la Senat a lui Ion Popa, deşi oficial a ieşit din coaliţia de guvernare cu Viorica Dăncilă. Ori în această situaţie Meleşcanu de ce nu ar trăda ALDE pentru a beneficia din plin de înţelegerea pe sub masă cu PSD?

„La vârsta mea, funcțiile nu mai sunt o atracție. Vreau salvarea colaborării cu PSD pentru binele ALDE. Ieșirea de la guvernare e o himeră, am făcut parte doi ani și jumătate din acest guvern, trebuie să ne asumăm și lucrurile bune și mai puțin bune. E foarte dificil ca cineva să dea cu pietre în geamurile pe care tot el le-a pus”,  a subliniat Teodor Meleşcanu.

Prin afirmaţiile de mai sus, Meleşcanu se contrazice flagrant şi totodată dă dovadă de traseism şi fariseism politic în relaţia cu „prietenul său” Călin Popescu Tăriceanu care riscă să piardă şefia partidului dacă grupul din jurul senatorului Zamfir îi va decide mazilirea. Totul depinde de banii guvernării şi de modul cum liderii PSD vor ştii să mute strategic în războiul cu preşedintele Klaus Iohannis.

Nu ştiu în ce măsură Daniel Constantin de la Pro România va accepta să stea la aceeaşi masă cu „duşmanul său politic” Călin Popescu Tăriceanu, încolonaţi în jurul candidaturii actorului Mircea Diaconu, personalitate complexă şi cu un trecut revoluţionar dubios în decembrie 1989.

Până la votul de săptămâna viitoare pentru şefia Senatului, situaţia din ALDE pare să degenereze rapid spre o disoluţie politică, între gruparea pro-Tăriceanu şi cea împotriva acestuia. Moment, în vizor au intrat şi oamenii de bază ai lui Tăriceanu, Chiţoiu şi Vosganian, cărora le sunt cerute demisiile.

 „Trebuia să apere partidul, pe liderul acestuia, de atacurile nepermise ale noului partener politic, Pro România”, a subliniat deputatul Mihai Niţă, care i-a cerut demisia lui Daniel Chiţoiu, pentru că nu a apărat partidul.

Indiferent care va fi soarta ALDE în relaţia cu PSD şi PRo România, Tăriceanu şi Meleşcanu vor intra pe linie moartă întrucât electoral nu mai au nicio şansă.

Până la pensionarea politică a acestora nu mai este mult timp, însă ce va rămâne după aceştia?

Cel mai probabil nişte cancanuri siropoase…

 

Citeşte şi:

Cazul de la Caracal. Procurorul care a întârziat intervenţia la casa lui Dincă, urmărit penal

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.