Război economic între China și SUA?

-


SUA a redactat recent o listă cu importurile pe care le face din China, produsele aflate în acest document secătuind statul american anual – în viziunea contabilicească a lui Trump, desigur – de circa 200 de miliarde de dolari. Toate produsele de pe această listă vor fi taxate începând cu luna septembrie a acestui an.

Mai mult, este posibil ca lucrurile să nu se încheie aici, din acest punct de vedere Trump părând a fi un politician atipic: chiar se ține de promisiunile făcute în campania electorală, atunci când a subliniat că va lua măsuri în privința pericolului economic pe care China îl reprezintă pentru SUA.

De notat și faptul că aceasta nu este prima șicană economică între SUA și China. Săptămâna trecută, SUA au impus alte taxe pe importuri din China, în valoare de 34 de miliarde de dolari, gest la care statul asiatic a reacționat imediat, impunând și el taxe echivalente pe produse americane. Acest lucru pare că se va întâmpla și în cazul în care SUA se va ține de cuvânt în septembrie: ministerul chinez al comerțului a subliniat că impunerea acestor tarife vamale împotriva Chinei este un lucru de neacceptat, Beijingul fiind pregătit să răspundă în aceeași notă amenințărilor americane.

Desigur însă că aceste măsuri ale președintelui Trump nu sunt bine văzute de către toți americanii. „Chinezii sunt cumpărători importanţi pentru aproape toate produsele pe care le vindem. Dacă consumatorii chinezi nu sunt dispuşi să acopere diferenţa în termeni de preţ, pierderile vor fi substanţiale” a afirmat unul dintre șefii Asociației Agricole din California.

O veste proastă pentru unii poate fi însă una bună pentru alții. Un război economic între SUA și China ar putea declanșa totodată și o creștere semnificativă a exporturilor de cereale a țărilor din zona Marii Negre. Cu singuranță că principalii exportatori de cereale din această zonă (Rusia, Ucraina și Kazahstan) au numai de câștigat dintr-un astfel de conflict internațional.

Noi, însă, să revenim la oile noastre (că tot discutăm de agricultură): oare când se va situa și România între primele state exportatoare de cereale din bazinul Marii Negre?

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.