Război, holeră şi foamete. Arabia Saudită şi criza yemenită

-


Milioane de cetăţeni yemeniţi se confruntă cu lipsa hranei, în timp ce pe întreg teritoriul ţării s-a răspândit  cea mai severă epidemie din lume: holera. Războiul civil şi blocada navală au cauzat moarte şi boli, în haosul care domneşte în Yemen.

Insurecţia militară prelungită şi bombardamentele coaliţiei conduse de Arabia Saudită au dus Yemenul în pragul celei mai severe crize umanitare din istoria acestui stat, potrivit AFP.

În ciuda avertismentelor oficialilor ONU cu privire la bombardamentele efectuate de aviaţia saudită, SUA şi Marea Britanie continuă să furnizeze armament şi echipamente oficialilor de la Riad. Coaliția a nouă state arabe a efectuat în acest an peste 5 676 de zboruri în Yemen, depășind cu mult cele 3 936  lansate în 2016. Peste 4.000 de civili, dintre care 1.332 de copii au murit ca rezultat direct al luptelor, în timp ce numărul total al morților de la începutul războiului civil a depășit 10.000.

Ceea ce a început drept o campanie de bombardament s-a transformat în scurt timp, într-o blocadă navală și economică care continuă până astăzi. Distrugerea infrastructurii yemenite de apă și de salubritate a generat, de asemenea, cea mai gravă epidemie de holeră din lume, cu peste 500.000 de cazuri raportate de către oficialii OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii).

O analiză recentă efectuată de o echipă de cercetători de la Universitatea Queen Mary din Londra a constatat că intervenția condusă de Arabia Saudită în Yemen a jucat un rol-cheie în epidemia de holeră.

„Guvernul este sprijinit de o coaliție condusă de Arabia Saudită care implicit are resurse mult mai mari decât rebelii. Ca urmare, zonele controlate de Houthi au fost afectate în mod disproporționat de conflictul care a creat condiții favorabile răspândirii holerei”, au scris cercetătorii britanici. Pe de altă parte, aceştia susţin că „aviaţia saudită a distrus infrastructura vitală, spitalele şi sistemele publice de apă, lovind în zonele civile supra-aglomerate.  O blocadă a importurilor din Arabia Saudită a cauzat, printre altele, lipsuri de alimente, consumabile medicale, combustibil, clor și acces limitat”.

Renee Van de Weerdt, șeful managementului și  al sprijinului de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a rezumat impactul unui astfel de bombardament susținut în timpul unui război civil deja violent într-un interviu acordat RT.

„Situația este îngrozitoare în Yemen. Mai puțin de cincizeci la sută din instituțiile sanitare funcționează; mai mult de 15 milioane de persoane nu au acces la serviciile de sănătate de bază”,  a declarat Van de Weerdt

În plus, OMS și alte organizații se luptă pentru a contracara epidemia de holeră, care a fost mult exacerbată de bombardamentul aerian. Cu toate acestea, lucrătorii umanitari au avut succes în zonele afectate la care au acces. „Numerele sunt într-adevăr uluitoare: aceasta este una dintre cele mai mari epidemii de holera din istoria recentă. [Dar] Mai mult de 99% dintre persoanele care au fost expuse acestui germen şi au avut acces la îngrijiri au supravieţuit”, a adaugat Van de Weerdt.
Aproximativ 80% din alimentele din Yemen sunt importate, iar asediul coaliției saudite  aflate în curs de desfășurare a lăsat 17 milioane de persoane, aproximativ 60% din populația țării, care au nevoie de asistență alimentară, fără hrană.

Cel putin 6,8 milioane de persoane sau aproximativ unul din patru yemeniţi sunt extrem de nesiguri în alimentaţie şi depind în totalitate de ajutorul extern, relateaza WFP. Pe de altă parte, oficialii saudiţi susţin că situaţia de securitate este atât de precară, încât nu pot risca să permită accesul armamentului în ţară chiar dacă ONU inspectează fiecare navă care acostează în  portul de la Hodeida.

În plus, mai mult de trei milioane de femei și copii sub vârsta de cinci ani au nevoie de asistență medicală pentru prevenirea sau vindecarea malnutriției.

Citeşte şi: 16 ani de la atentatele care au schimbat lumea. 9/11 World Trade Center

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.