Război la Marea Azov. Rusia a adus 29 de sisteme anti-navă şi pregăteşte ample manevre navale

-


Federaţia Rusă continuă să aducă tehnică de luptă şi echipamente militare în zona mărilor Azov şi Neagră care să-i permită să ţină sub control navigaţia în această regiune, susţine purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării ucrainean, Vadim Skibiţki, scrie agenţia de presă oficiale Ukrinform.

 

„La ora actuală, Rusia a desfăşurat pe coasta Mării Azov aproximativ 29 de sisteme de rachete antinavă „Bastion” şi „Bal”, care permit acoperirea întregii zone a Mării Azov. Pe aeroporturile militare din zonele de coastă ale Mării Azov se află în prezent aproximativ 150 de avioane de luptă ruseşti, 62 de elicoptere militare şi şase sisteme pentru războiul radioelectronic (Electronic warfare – EW), capabile să bruieze sistemul de comandă şi de telecomunicaţii al armatei ucrainene, aşa cum a făcut Federaţia Rusă la recentele manevre NATO în Norvegia, în zona arctică”, a declarat Vadim Skibiţki.

Potrivit acestuia, în Crimeea au apărut noi tipuri de arme care nu au existat până în anul 2014.

„Este vorba în primul rând de distrugătoare, submarine echipate cu rachete de croazieră Kalibr, sisteme antinavă, aviaţie militară, în special avioane de vânătoare Su-27 şi Su-30. În plus, un regiment de elicoptere a fost desfăşurat la Djankoi, care nu a existat acolo înainte de anexarea Crimeei. Este o grupare armată importantă care permite Rusiei să controleze nu doar Crimeea, nordul, vestul şi estul Mării Negre, ci şi să controleze în totalitate Marea Azov”, au adăugat surse militare ucrainene, pentru agenţia Ukrinform.

După anexarea Peninsulei Crimeea, Federaţia Rusă a acordat o mare atenţie restabilirii şi modernizării obiectivelor militare existente aici încă din perioada URSS, precum şi amplasarea staţiei radar de avertizare timpurie de tipul „Voronej”.

Kievul, a menţionat reprezentantul Serviciului de informaţii al armatei ucrainene, şi-a informat partenerii europeni despre paşii pe care Rusia îi face privind militarizarea regiunii de la Marea Neagră.

Rusia amplifică conflictul din zona Mării de Azov

Cel puţin şase ţări se află în raza de acţiune a rachetelor instalate de Rusia în Crimeea, a avertizat Vadim Skibiţki în intervenţia de la UA TV. ‘Rachetele de croazieră Kalibr (cu rază lungă de acţiune) permit ca din Marea Neagră să fie lovite ţinte aproape pe teritoriul întregii Europe. În orice caz, în raza lor de acţiune, se află integral Polonia, Germania, Slovacia, Cehia, România, Bulgaria. Întreaga Europă de Est este în mod real ameninţată de utilizarea unor astfel de sisteme de rachete de pe teritoriul Crimeei şi din Marea Neagră”, a subliniat oficialul ucrainean, citat de publicaţia Zerkalo nedeli în pagina sa electronică.

În ultimii doi ani, armata rusă desfăşoară în mod intens exerciţii şi se pregăteşte de utilizarea grupărilor armate ofensive, a spus el. ‘Rusia continuă astăzi să-şi mărească grupările militare nu doar de-a lungul frontierei cu Ucraina, ci şi în bazinul Mării Negre, ceea ce reprezintă un pericol pentru ţările riverane’, a mai subliniat Vadim Skibiţki.

Aceste declaraţii intervin în plină tensiune între Kiev şi Moscova, după ce gărzile de coastă ruse au interceptat şi sechestrat cu forţa trei nave militare ucrainene – două vedete blindate şi un remorcher – în largul Crimeei şi au capturat echipajele acestora. Moscova denunţă o ‘provocare’, în timp ce Kievul un ‘act de agresiune’ şi a instituit legea marţială în zece regiuni de la frontiera cu Rusia.

În acest context, flota Rusiei din Marea Neagră începe manevre la sud de strâmtoarea Kerci, care face trecerea dintre Marea Neagră şi Marea Azov, la peste o săptămână de la incidentul naval din 25 noiembrie când gărzile de coastă ruse au interceptat şi sechestrat prin utilizarea forţei trei nave militare ucrainene care încercau să traverseze strâmtoarea, anunţă Fontanka.ru, citând o înştiinţare trimisă de Moscova sistemului internaţional NAVTEX pentru emisie şi recepţie automată a mesajelor de siguranţă maritimă.

Manevrele sunt preconizate să înceapă marţi la ora 21:00 GMT (la miezul nopţii pe 5 decembrie, după ora Moscovei) şi vor dura până la 9 decembrie la ora 22:00 GMT (10 decembrie, 01:00, ora Moscovei/).

Potrivit coordonatelor transmise în înştiinţare, zona de manevre este situată la sud-est de peninsula Crimeea. În această perioadă, zona respectivă este declarată ca prezentând pericol pentru siguranţa navigaţiei.

Anunţul cu privire la aceste exerciţii intervine pe fondul unei agravări majore a relaţiilor dintre Rusia şi Ucraina din ultimul timp, după ce gărzile de coastă ruse, subordonate FSB (ex-KGB) au capturat trei nave militare ucrainene – două vedete blindate şi un remorcher – şi echipajele lor în zona strâmtorii Kerci.

Moscova a calificat incidentul drept o ‘provocare’ orchestrată de Kiev, iar Ucraina a instituit ca urmare legea marţială pentru 30 de zile în zece regiuni de frontieră, restricţionând totodată intrarea cetăţenilor ruşi pe teritoriul său, potrivit postului de radio Eho Moskvî.

Citeşte şi:

Avertisment dur al şefului MI6 adresat Federaţiei Ruse: „Să nu ne subestimeze”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.