„Războiul Nervilor” din Golful Persic

-


AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) a transmis, miercuri, statelor membre ale organizaţiei, că Iranul produce acum uraniu îmbogăţit cu un nivel de puritate de 4,5%, încălcând astfel Acordul cu marile puteri care stipula un nivel maxim de 3,67%. Totodată, Agenţia a informat statele membre că stocurile de uraniu îmbogăţit ale Iranului se ridică în acest moment la 213,5 kilograme, în timp ce limita impusă de Acord era de doar 202,8 kilograme.

 

Aceste informații sunt întărite de ieșirea de duminică a unui oficial iranian care a indicat faptul că regimul de la Teheran va începe să purifice uraniul până la o concentraţie mai mare de 3,67%, însă doar pentru a produce combustibilul necesar centralei atomice de la Bushehr. Anterior, și alți oficiali de la Teheran au comunicat că Iranul va putea obţine foarte curând chiar uraniu îmbogăţit la un nivel de puritate de 20%.

Experţii occidentali sunt de părere însă că timpul necesar pentru obţinerea de uraniu cu o puritate de 90%, nivel necesar pentru fabricarea de arme nucleare, este unul destul de îndelungat.

Iată așadar că situația din zona Orientului Mijlociu tinde să rămână tensionată, toți actorii implicați în chestiune fiind încă în faza așezării pieselor pe tablă. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat marți Iranul că avioanele sale de luptă F-35 „pot ajunge oriunde în Orientul Mijlociu, inclusiv în Iran’’. În vizită la baza armatei aeriene din Nevatim, prim-ministrul israelian a inspectat aparatele F-35, avioane de luptă americane invizibile radar, achiziționate de armata israeliană în 2016 și a afirmat: „Iranul amenință să ne distrugă, merită să reamintim că aceste avioane pot ajunge oriunde în Orientul Mijlociu, inclusiv în Iran și bineînțeles în Siria”.

Ce-i drept, istoria recentă îi da dreptate. În ultimii ani, aviația israeliană este creditată cu numeroase lovituri aeriene în Siria, lovituri care au vizat poziții ale armatei regimului lui Bashar al-Assad sau transporturi de armament cu destinația Hezbollah-ului libanez.

De cealaltă parte, Iranul pune presiune pe Israel, susținând mișcarea șiită Hezbollah și fiind puternic implicat militar în Siria. Inclusiv mișcarea islamistă palestiniană Hamas, care guvernează în Fâșia Gaza din Israel, este susținută tot de Teheran.

Netanyahu a calificat în aceste zile drept „foarte periculos” anunțul Iranului de începere a îmbogățirii uraniului la un nivel interzis de acordul nuclear din 2015 și a atras atenția marilor puteri să impună sancțiuni mari aspre Iranului.

SUA, prin vicepreşedintele Mike Pence, a declarat, luni, că Washingtonul este dispus să negocieze cu Iranul privind programul său nuclear şi nu doresc un război, însă a precizat că administraţia americană este pregătită să apere interesele sale. „Iranul nu ar trebui să confunde reţinerea americană cu o lipsă de determinare”, a afirmat Pence. „Statele Unite nu doresc un război cu Iranul. Suntem dispuşi să stăm de vorbă. Suntem dispuşi să ascultăm. Dar America nu va da înapoi”, a repetat acesta.

Chiar și Donald Trump îndeamnă la prudenţă Iranul: „Iranul ar trebui să fie prudent, pentru că îmbogăţeşte uraniul cu un motiv şi n-am să vă spun eu care e acest motiv. Dar nu e bun“, a declarat duminică preşedintele american.

Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, a avertizat la sfârșitul săptămânii cu introducerea de noi sancţiuni asupra Iranului, după ce un oficialul iranian a anunţat că Teheranul va depăşi limitele privind concentraţia uraniului îmbogăţit: “Cea mai recentă extindere a programului nuclear al Iranului va conduce la o şi mai mare izolare şi sancţiuni. Naţiunile ar trebui să revină la vechiul standard care interzicea îmbogăţirea uraniului pentru programul nuclear iranian. Regimul din Iran, înarmat cu arme nucleare, ar reprezenta un pericol şi mai mare pentru lume”, a afirmat Pompeo.

Acționând ca aliată a SUA, Marea Britanie a îndemnat Teheranul „să-şi oprească imediat orice activitate contrară obligaţiilor“din cadrul acordului cu privire la programul său nuclear. „Iranul a încălcat prevederile acordului. În timp ce Regatul Unit rămâne deplin ataşat acordului, Iranul trebuie să oprească imediat şi să-şi anuleze toate activităţile contrare obligaţiilor sale […] Suntem pe cale să ne coordonăm cu ceilalţi semnatari ai acordului pe temele viitoarelor etape, conform pevederilor acordului“, a îndemnat duminică Ministerul britanic de Externe.

Iranul însă rămâne pe poziții, mai mult, își permite să joace un soi de joc diplomatic la limita șantajului. Astfel, Abbas Araghchi, ministrul adjunct de Externe al Iranului, a transmis că Administraţia de la Teheran va înceta să respecte câte o prevedere a Acordului Nuclear la fiecare 60 de zile, dacă ţările semnatare nu iau o decizie pentru protejarea Iranului de sancţiunile impuse de Washington.

Cert este ca nici întâlnirea trilaterală de la sfârșitul lunii trecute, dintre consilierii de securitate ai liderilor SUA, Rusiei și Israelului nu a dus la un rezultat palpabil. Astfel, dacă oficialul SUA împreună cu omologul său israelian au avut opinii asemănătoare, consilierul preşedintelui Vladimir Putin a afirmat că „Iranul a fost şi va fi un aliat şi partener al nostru, cu care ne-am dezvoltat legături de ceva timp, atât bilateral, cât şi multilateral“.

Ultimele știri sosite din Iran nu fac altceva decât să adâncească și mai mult misterul din jurul a ceea ce se va întâmplă în următoarea perioada de timp în zonă: Hossein Nejat, un comandant din cadrul Gărzilor Revoluționare ale Teheranului, a declarat marți că bazele militare ale SUA din regiune se află în raza de acțiune a rachetelor iraniene: „Bazele militare americane se află în raza de acțiune a rachetelor noastre. Rachetele noastre le vor distruge aeronavele dacă acestea vor face o greșeală”.

Acestea fiind zise, nu putem decât aprecia că în zona Golfului Persic a început deja războiul, însă deocamdată doar unul al nervilor.

Citeşte şi:

Un nou incident în Golful Persic. Un tanc petrolier britanic, hărţuit de ambarcaţiuni ale Gărzilor Revoluţionare din Iran

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.