Reacţia lui Fifor după gafa „balistică”

-


Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat, miercuri dimineaţă, la postul Digi 24 că la Baza de la Deveselu nu se află rachete balistice, iar declaraţiile sale sunt o greşeală de comunicare.

 

„Eu am spus că Baza de la Desevelu se ocupă de rachete balistice. Este puţin probabil să nu sţiu ce se află la Deveselu. A fost o greşeală de comunicare. Eu cred că foarte mulţi au căutat să explice tehnic cum funcţionează „Scutul de la Deveselu” şi cred că subiectul a fost bine explicat la dumneavostră. Niciodată nu aş putea afirma că la Deveselu ar fi rachete balistice”, a declarat Mihai Fifor.

Pe de altă parte, acesta a susţinut marţi seara la postul Antena 3 că la baza militară americană de la Deveselu s-ar afla rachete balistice deşi acolo sunt numai rachete interceptoare.

Rachetele interceptoare de la Deveselu acționează în baza energiei kinetice și, spre deosebire de cele balistice, nu au capacităţi ofensive, ci sunt menite să contracareze tocmai rachetele balistice, scrie digi 24.

În schimb, analistul militar Alexandru Grumaz l-a criticat în termeni duri pe Mihai Fifor, după declaraţiile făcute despre baza de la Deveselu şi a susţinut că are probleme cu comunicarea.

„Dânsul are o problemă cu exprimarea, iar când eşti ministrul apărării trebuie să fii foarte atent la ceea ce spui, pentru că chestia cu rachetele balistice este extrem de importantă. A avea rachete balistice înseamnă altceva decât a avea vectorii S3 de lovire a rachetelor care eventual pătrund pe teritoriul dinspre Iran.  Domnul Fifor a greşit, iar asta este o greşeală gravă”, a declarat Alexandru Grumaz, la postul Digi 24.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) de la Deveselu a devenit operaţional în anul 2016. Baza de la Deveselu este construită pe o suprafaţă de 143 de hectare şi găzduieşte 44 de rachete de interceptare de tip SM-3. Acestea nu vor fi utilizate pentru teste de zbor, ci vor fi lansate numai ca mijloc de apărare împotriva unui atac real.

Citeşte şi:

Precizări de la Agenția de Transport din Suedia privind plăcuțele deocheate

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.