Reacția ministrului Muncii după ce un medic din Cluj și-a postat pe Facebook fluturașii de salariu

-


Un medic din Cluj, Anca Mureşan, chirurg la Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Octavian Fodor”, și-a postat pe Facebook fluturașul de salariu, din care reiese că acesta a fost majorat de la 1 martie, dar cu atât de mult cu cât a promis PSD. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a distribuit postarea Ancăi Mureşan, iar după câteva ore a revenit cu precizări.

„Acesta este venitul meu net pe martie 2018, salariu plus o gardă suplimentară de sâmbătă: 11.242 Ron (circa 2.400 de euro-nr). Ţinând cont că am postat de curând că venitul meu pe luna trecută a fost de 6.065 Ron (circa 1.347 euro-nr), nu pot să nu spun că venitul meu aproape s-a dublat”, se arată în postare.

Medicul a fost criticat pe motiv că face propagandă PSD. Un punct de vedere a fost exprimat și de ministrul Muncii.

„Alţi fluturaşi de salarizare, din Sănătate! După cum observaţi, salariile brute sunt peste 3600 euro, iar în cele mai multe cazuri, la medici, vorbim de peste 3000 euro net! Ca sa terminam odată cu minciuna ca medicii ies in strada pentru ca au fost minţiţi şi le scad salariile! NICIUN MEDIC DIN ROMÂNIA NU ARE VREO SCĂDERE SALARIALĂ! Dimpotrivă! In ultimele foto aveţi şi, spre comparaţie, cât a fost salariul in Februarie şi cât a crescut in Martie.”

Anca Mureşan a revenit şi cu o nouă postare în care a precizat că nu este simpatizat PSD şi că salariul ei nu este 3.600 de euro, aşa cum se laudă ministrul Muncii.

„Pentru că postarea mea cu fluturaşul de salariu naşte fel şi fel de păreri, dacă contează şi vă interesează vreau să transmit câteva clarificări: Nu sunt simpatizant PSD… nu am fost şi nu mă preocupă acest aspect.  Prin postarea mea am dorit doar să risipesc haosul creat cu aceste măriri salariale atât de mult trâmbiţate. Am fost minţiţi de PSD, prin faptul că aceste măriri nu sunt aşa cum s-a promis, salariul meu nu este de 3.600 de euro, de asemenea sunt colegi care nu au beneficiat de creşteri, ci de scăderi salariale, s-au promis spitale, dar nu le construieşte nimeni…corupţia roade din temelii acest sistem de prea multă vreme, nepermis de multă…”, a mai scris Mureşan.

Mureşan a mai precizat că pentru un medic care „nu ia şpagă”, așa cum este ea, această mărire contează: „Medicii au fost umiliţi zeci de ani prin salariile jenante pe care le-au primit, drepturile lor au fost încălcate adeseori şi frica a dominat totul… Nu pot vorbi în numele nimănui, pot spune doar că acum atât am primit eu, un medic care nu ia şpagă şi pentru care aceasta mărire contează. Poate este iluzorie, poate în câteva luni nu vor mai fi bani de salarii sau euro va creşte atat de mult încât nici nu vom mai simţi aceste creşteri. Sunt multe inechităţi salariale apărute odată cu aplicarea acestei legi, aşa încât cred că bătălia trebuie continuată. Sistemul sanitar românesc trebuie restructurat şi reformat… nu trebuie să inventăm roata, avem destule modele în jurul nostru, trebuie doar să existe dorinţă”.

„E nevoie stringentă de infrastructură în sănătate, e nevoie de medici oneşti, bine pregătiţi şi respectaţi… E nevoie de societatea civilă care să ne susţină, oamenii care să înţeleagă cu adevărat importanţa şi locul medicului în societate.  Sunt încă multe de făcut, dar din păcate sunt prea numeroşi cei care se lamentează doar pe FB, aşteptând ca doar unii să acţioneze… iar atunci când o fac… încep cârcotelile.   Nu e uşor, nu e deloc confortabil, dar mi-am asumat acest lucru şi merg înainte”, a concluzionat Anca Mureşan.

Citește și:

FOTO/ VIDEO Festivalul Spotlight, lumină, culoare și emoție

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.