Reacția președintelui SUA Donald Trump cu privire la intervenția militară turcă din Siria

-


Preşedintele SUA, Donald Trump a declarat miercuri că operaţiunea militară turcă din nordul Siriei este o ”idee rea” şi nu o susţine, adăugând că Ankara poartă acum responsabilitatea pentru toţi luptătorii SIL din acea zonă, scrie AFP.

”În această dimineaţă, Turcia, membră a NATO, a invadat Siria. Statele Unite nu susţin acest atac şi i-au indicat în mod clar Turciei să această operaţiune este o idee rea”, a declarat Donald Trump.

Turcia a lansat miercuri o ofensivă militară în nordul Siriei, la numai câteva zile după retragerea trupelor americane din zonă. De asemenea, aviaţia şi artileria au lovit poziţii ale miliţiilor kurde YPG din jurul oraşului de frontieră Ras al-Ain.

La rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a anunţat pe Twitter operaţiunea „Izvorul Păcii”, a afirmat că obiectivul este închiderea unui „coridor al terorii” în apropierea frontierei de sud a ţării sale şi crearea condiţiilor pentru repatrierea refugiaţilor sirieni.

Mai mulţi martori oculari au afirmat că localnicii fug din Ras al-Ain, iar în oraşul aflat imediat de cealaltă parte a frontierei faţă de localitatea turcă Celyanpinar se ridica fum din mai multe clădiri; de asemenea, se puteau auzi avioanele de luptă care treceau pe deasupra.

Un purtător de cuvânt al YPG, citat de DPA, a informat că a fost lovit şi oraşul Tal Abyad, tot în nordul Siriei. De asemenea, rebelii sirieni aliaţi cu Turcia au anunţat că vor ataca şi ei forţele kurde.

Citește și:

Erdogan a lansat ofensiva militară în nordul Siriei. Ținte: SIL și milițiile kurde


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.