Rechizitoriul în cazul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, finalizat. 20 de suspecţi, pe lista procurorilor turci

-


Procuratura din Istanbul a anunţat miercuri că a pregătit rechizitoriul împotriva a 20 de suspecţi în legătură cu asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, printre care şi fostul şef-adjunct al serviciului de informaţii al Arabiei Saudite şi un fost consilier regal, scrie Reuters.

Asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul în octombrie 2018 a produs un şoc la nivel mondial, afectând imaginea liderului de facto al Arabiei Saudite, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Atunci, unele guverne occidentale şi oficialii CIA au susţinut că prinţul saudit a comandat crima, acuzaţie pe care oficialii saudiţi au respins-o din start. În acest context, Procuratura din Istanbul susţine că rechizitoriul îi acuză pe fostul şef-adjunct al serviciului secret al Arabiei Saudite, Ahmed al-Asiri, şi pe fostul consilier regal Saud al-Qahtani că „au instigat la crimă cu premeditare cu un scop monstruos”.

Astfel, rechizitoriul justiţiei turce a mai pus sub acuzare alte 18 persoane pentru implicare în asasinarea lui Khashoggi, cetăţean american şi editorialist la Washington Post. Textul acuzării se bazează pe analize ale înregistrărilor de pe telefoanele mobile ale suspecţilor, ale datelor despre intrarea şi ieşirea lor din Turcia şi prezenţa în consulat, ale declaraţiilor martorilor şi ale verificărilor telefonului, laptopului şi iPad-ului lui Khashoggi.

Agenţia de presă Reuters precizează că până la redactarea articolului nu a primit niciun răspuns la solicitarea de comentarii adresată Ministerului pentru Media din Arabia Saudită.

În decembrie, o instanţă saudită a condamnat cinci persoane la moarte şi alte trei la închisoare în legătură cu uciderea lui Khashoggi. Pe de altă parte, un procuror saudit a transmis că nu există nicio dovadă privind legături între Saud al-Qahtani şi această crimă, iar instanţa a renunţat la acuzaţiile împotriva lui Ahmed al-Asiri.

Citeşte şi:

Acord istoric pentru relansarea economiei SUA. 2000 de miliarde de dolari, pentru anihilarea efectelor pandemiei de COVID-19

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.