Rectificarea bugetară scindează coaliţia PSD-ALDE? Deficitul, greu de acoperit de Cabinetul Dăncilă

-


Rectificarea bugetară care trebuie să fie efectuată săptămâna această pune pe jar coaliţia PSD-ALDE în contextul în care formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu nu este de acord cu modul în care au fost împărţiţi banii şi ameninţă cu boicotarea votului. De asemenea, proiectul de rectificare ar putea fi adoptat abia joi de Executiv întrucât acesta nu a ajuns încă la instituţiile care trebuie să emită avizele. În schimb, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici dă asigurări că rectificarea bugetară va fi una pozitivă, iar tensiunile din coaliţie ar fi inexistente.

 

Guvernul Dăncilă trebuia să aprobe în şedinţa de luni prima rectificare bugetară din acest an, deşi aceasta este negativă. Serviciile Secrete şi Administraţia Prezidenţială ar urma să primească mai mulţi bani, în timp ce la Transporturi, Educaţie şi Sănătate se vor lua banii care nu au fost cheltuiţi. De asemenea, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a spus că punctul de pensie se va majora de luna viitoare deşi Executivul se confruntă cu o criză acută de cash.

Împărţirea banilor efectuată de PSD nu este pe placul ALDE care o consideră exclusiv social-democrată. Potrivit ziare.com, sâmbătă proiectul nu ajunsese încă nici la instituţiile care trebuie să emită avizele obligatorii: Consiliul Economic şi Social şi Consiliul Fiscal.  De asemenea, rectificarea bugetară a Guvernului Dăncilă a primit numai avizul CSAT.

Astfel, prima rectificare bugetară va fi negativă, în condiţiile în care deficitul bugetar după primele şase luni a fost de 19,96 miliarde de lei, iar Guvernul plănuieşte un deficit de 28 miliarde, pe tot anul 2019.

„Nu mă surprinde deloc întârzierea cu care se face rectificarea bugetară. Aceasta este negativă şi va mai urma încă una tot negativă cu toate că Executivul a pus biciul pe sectorul privat, prin apariţia de noi taxe şi accize. De asemenea, se încearcă o austeritate mascată în sectorul public, dar nici aceasta nu va fi suficientă. Deficitul este 2/3 în primele luni decât ar fi trebuit să fie pe tot anul. În mod tradiţional, în ultimele trei luni ale anului se făcea un deficit de 1% din PIB, iar acum deficitul real este de 5% din PIB. Din toamnă, va creşte din nou odată cu majorarea pensiilor”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, economistul Bogdan Glăvan.

Potrivit acestuia, Guvernul Dăncilă nu vrea politic să ia măsuri de ajustare a deficitului în contextul în care alegerilor prezidenţiale, locale şi parlamentare de anul viitor.

„O rectificare negativă nu aduce nimic bun, iar ciclul electoral care se apropie determină Guvernul să continue risipa banului public şi să tragă de timp pentru a se menţine la putere. Şi anul acesta vor amâna plata TVA-ului pentru anul viitor, dar austeritatea începe să fie vizibilă anul acesta decât a fost anul trecut. Salariile şi pensiile cresc nesustenabil în momentul de faţă, iar un Guvern responsabil va fi obligat să ia măsurile care se impun în ajustarea deficitului bugetar”, a adăugat Bogdan Glăvan, pentru Jurnaliştii.ro.

În schimb, Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici a spus, că nu sunt tensiuni în coaliţia de guvernare, deşi ALDE s-a împotrivit proiectului de rectificare bugetară.

„Am avut discuţii şi zilele trecute în coaliţie, o să avem şi săptămâna aceasta. Săptămâna aceasta planificăm să aprobăm această rectificare de buget şi cred că lucurile sunt clarificate, doar micile detalii au mai rămas de pus la punct”, a declarat Eugen Teodorovici, la Radio România Actualităţi.

Despre banii ceruţi de autorităţile locale, ministrul finanţelor susţine că vor primi sumele necesare funcţionării şi pentru proiectele de investiţii, însă banii vor fi alocaţi punctual pentru fiecare autoritate locală în urma discuţiilor cu Ministerul Finanţelor. Surse politice susţin că banii promişi primarior şi şefilor de CJ vor fi alocaţi după rectificarea bugetară, printr-o hotărâre de guvern.

„Pentru ei pregătim un, să spunem așa, un element de stimul. În 25, pentru fiecare lună când au obligativitate de plată către stat se aplică o reducere între 1-5%”, a adăugat Eugen Teodorovici.

Creşterea indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap va fi prevăzută doar în bugetul pentru anul 2020.

La rândul său, vicepreşedintele ALDE, deputatul Varujan Vosganian, a declarat, joi, că dacă rectificarea bugetară rămâne în această formă, ALDE va avea o discuţie cu PSD, pentru a vedea cum mai pot colabora la guvernare cele două partide. Premierul Viorica Dăncilă a transmis că prin rectificarea bugetară nu se vor tăia veniturile populaţiei, fiind luate în calcul mai multe măsuri, pentru care s-a dezbătut impactul fiecăreia.

Citeşte şi:

Pentru „inacțiune și dezinteres” în cazul Caracal, ministrului Justiției i se cere demisia

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.